Gå til indholdHallo - jeg er vejret : 12 digte om klima og miljø


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

46 sider

Udgivet

2008

genre/form

digteOriginaludgave

2008


Beskrivelse


Digte. En samling på 12 digte, skrevet af 12 kendte danske lyrikere, bestilt af Klima- og Energiministeriet. Digtene er et bidrag i debatten dels om naturkræfter og omvæltninger, dels om det globale klimaproblem


Anmeldelser (4)


1. jan. 1970

Bogens udvalg med 12 af Danmarks kendteste lyrikere vil i sig selv appellere til faste lyriklæserne. Men intentionen er ifølge klima- og energiministeren også at bidrage til den højaktuelle klimadebat med et andet formsprog. Bogen kan derfor anvendes som en lidt utraditionel debatbog og vil fx være god til lyrikinteresserede læsekredse.

Klimaspørgsmål og andre samfundsproblemer er ikke altid det bedste udgangspunkt for god lyrik. Men emnet appellerer til de store og billeder. Vi taler om "overmenneskelige" naturkræfter og omvæltninger, der for en stor dels vedkommende er menneskeskabte. Det er bestillingsdigte, men resultatet er godt og engageret. Det er et skarpt udvalg - fra en bidsk Simon Grotrian, der i indledningsdigtet symbolsk giver vejret mæle efterfulgt af den ungdommelige nestor Peter Laugesen i topform med sin "Aria" inspireret af græsk tragedie, der manende slutter: "(..)og hvis man ikke/kan tåle solen/er der håb forude/nogen siger/at skomagerdrenge/i morgen vil regne/ned over sahara/hvad vil de der/hvad vil de der/ hvad vil de der//. De øvrige bidrager også med gode digte i forskellig stil og stemmeleje, men aldrig uengageret, Marianne Larsen, Morten Søndergaard, Lene Henningsen, Jens Blendstup, Thomas Krogsbøl, Martin Glaz Serup, P-C Woetmann, Lars Bukdahl, F.P. Jac og Erik Stinus.

Mest markant om samme emne står Bjørnvigs Epimetheus : miljødigte 1980-1990.

Vellykket tematisk digtantologi, hvor danske lyrikere digter om det globale klimaproblem.

Lektørudtalelse

Af

Kent Skov

Global økologi

Af

Tina Læbel

Årg. 15, nr. 2 (2008)

Politiken

Af

Lasse Horne Kjældgaard

d. 2. feb. 2008

Weekendavisen

Af

Liselotte Wiemer

d. 1. feb. 2008


Informationer og udgaver

Bog

2008