Bøger / faglitteratur til børn

Hajernes liv


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Hvad er hajer? ; Oceanernes dræbere ; Hajangreb! ; At svømme og ånde ; Hajernes sanser ; Sådan jager hajer ; Æg og unger ; Hajernes historie ; Hajer i fare ; Haj-myter ; Red hajerne! ; Sildehajer ; Store hvidhajer ; Megamunde og brugder ; Tæppehajer ; Hvalhaj ; Hornhajer ; Havengle og savhajer ; Blinkhindehajer ; Blåhaj & revhajer ; Hammerhajer ; Pighajer, kravehajer og seksgællede hajer ; Korte fakta om hajer


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. jan. 2003

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 29. jan. 2003

Ny fagbogsserie, som bygger på en tv-serie fra BBC ved navn Den blå planet, så der er dømt flotte fotos og let spiselige og spændende informationer i en lækker, billedbogsagtig indpakning. Serien lægger ud med et emne med meget stor børneappel: hajer. Der findes efterhånden rigtig mange, flotte fagbøger om netop dette emne, men ret betegnende for interessen var stort set det hele lånt ud på mit bibliotek. Så sent som i 03/03 udkom Sheikh-Millers Hajer. En bog som beskæftiger sig med næsten de samme emner. Definitionen på en haj, levesteder, sanser, hajangreb, jagtmetoder, forplantning, historie, hajmyter, trusler mod hajer og et par siders beskrivelse af alle de mange forskellige arter som findes. Den overkommelige tekst er stort sat i én spalte, mættet med facts og kan læses fra 10-11 år. Den støttes af store farvefotos og lidt faktabokse. Bogen afsluttes med ordforklaringer og en faktaside. Den kan bruges både til små skoleopgaver og almindelig, smågysende hyggelæsning, selvom bogen gør, hvad den kan for at nedtone hajens trang til at guffe mennesker i sig.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. jan. 2003

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 29. jan. 2003

Bogen kan nydeligt supplere de mange bøger, der er udkommet om hajer. Ikke fordi den tilføjer noget særligt nyt på tekstsiden, men mestendels fordi bogens farvefotos er ganske flotte. De viser både detaljer - fx tænder og gæller - og eksempler på hajer fra de 8 undergrupper, som de mere end 450 arter er inddelt i. Bogen er bygget op, således at første halvdel omtaler hajer generelt, fx definition, sanser, jagtteknikker, udviklingshistorie og myter. Anden halvdel gennemgår så de enkelte undergrupper med kort beskrevne eksempler på særkender, men hvidhaj, hvalhaj, megamund, brugde, blåhaj, revhajer samt hammerhajer bliver lidt mere udførligt omtalt. Alle kapitler er på to sider med ret kort tekst. Som bladrebog er den naturligvis god for alle, men målgruppen er ellers 5.-6. klasse. En kort faktaside og en ordforklaring slutter bogen af, men der er ingen medialiste, ej heller et stikordsregister.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 44 (2002)

af

af

Niels Peter Riising

Årg. 119, nr. 44 (2002)



Informationer og udgaver