Bøger / faglitteratur

Hængt ud : de illegale blade under besættelsen


Beskrivelse


Analyse af de danske illegale blade under 2. verdenskrig. Med fokus på om det sommetider var tilfældigheder, der afgjorde, hvem der blev hængt ud som fx værnemagere eller stikkere.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. dec. 2016

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 5. dec. 2016

Var det sommetider tilfældigheder, der afgjorde, hvem der blev hængt ud som fx værnemagere eller stikkere under 2. verdenskrig? Dette ømtålelige spørgsmål søger forfatteren at besvare i sin analyse af de danske illegale blade under krigen. For dig som støvsuger hylderne for bøger om 2. verdenskrig.

Bogen gennemgår en række af de største illegale blade og giver et overblik over de mange personer som er omtalt negativt i bladene. Om sine metodiske overvejelser skriver forfatteren bl.a.: "Udvælgelsen er sket ved at dele de 587 illegale blade op i tre kategorier: Små, mellemstore og store illegale blade." Herefter har han koncentreret sig om de 25 største illegale blade, som udkom flest gange i perioden fra 1941 til 1945. Bogen har overskrifter som "Landssvigerne og besættelsesmagten", "De protyske og pronazistiske danskere", "De tvivlsomme" og "De uskyldige". I afsnittet "Var der noget om snakken" fortæller forfatteren om sine konklusioner på sin analyse af danskere omtalt i de illegale blade. Bogen har personleksikon med indsatte fotos, og kilde-og litteraturhenvisninger. Henning N. Larsen er autodidakt historiker og har fx også skrevet Stikkeren.

Interessant og unik analyse af de danske illegale blade under 2. verdenskrig.

Om de illegale blade fx denne fx denne antologi fra 1965 Den illegale presse 1940-45.