Bøger / skønlitteratur / roman

Håndbog for plattenslagere : løgnehistorier i udvalg


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
244 sider
Udgivet
2021
Genre og form
roman, humor, løgnehistorier, romaner

Beskrivelse


En røverhistorie om Jensen, der hyrer svindleren Wenzel for sammen med ham at gennemføre en masse svindelnumre, der især går ud over autoriteter og rige mennesker med flere penge, end de har snusfornuft.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. aug. 2015

af

af

Michael Olsen

d. 7. aug. 2015

Er du vild med røverhistorier om svindlere og platugler, så er "Håndbog for plattenslagere" måske lige noget for dig? Dog frarådes det at afprøve metoderne i virkeligheden!.

Bjarne Jensen står bag romanen "Håndbog for plattenslagere", hvis hovedperson, en vis hr. Jensen, hyrer svindleren Wenzel. Sammen foretager de nogle forretninger, der næppe tåler dagens lys. Tit går deres svindelnumre ud over autoriteter eller rige personer, der måske nok har flere penge, end de har snusfornuft. I korte kapitler fortæller hovedpersonen om, hvordan han har været i fremmedlegionen, og hvordan han mødte Wenzel samt alle mulige andre personligheder, der ikke ligefrem var Guds bedste børn, men i hvert fald havde meget farverige øgenavne.

"Håndbog for plattenslagere" er fortalt med humor og sproglig spændvidde. Men humor opleves forskelligt, og undertegnede oplevede ved læsningen, at der var alt for mange vittigheder og brandere. Det kan blive lidt for meget. Forsiden er lidt kedelig, og teksten på bogens bagside er sat med en meget lille skriftstørrelse og er dermed ikke særlig nem at læse.

Første udgave af Håndbog for plattenslagere indeholder kapiteloversigt og er illustreret. Derudover har førsteudgaven et andet forsidebillede og anden og mere læsbar bagsidetekst. Læsere til denne bog vil også kunne more sig med Flemming Jensens bøger om Revisor Nielsen.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. okt. 2002

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 14. okt. 2002

Roman for voksne om Jensens utrolige eskapader som klunser, opkøber af dødsboer og andre gamle sager, efterfølgende sælger af antikviteter og værdifuld kunst, senere opkøber af bilvrag og efterfølgende salg af dyre biler uden garanti foruden mange andre plattenslagerier og svindelnumre i især København. Jensen fortæller undervejs mange historier om originaler eller personligheder og andre svindlere i alle formater - også advokater og frimurere - og bogens indhold er disse historier om snyd og bedrag. Bogen lanceres som en nøgleroman med selvbiografisk islæt, men det er sikkert også snyd, ligesom løfterne på bagsiden om at bogen på en ironisk og komisk måde beskriver skæve sider af DK. Humor er som meget andet en smagssag, men efter min mening er dette en samling historier uden en fængende sproglig gnist, uden egentlig afslutning og uden den særlige nødvendighed i form af en solidaritet med plattenslagerne, latterliggørelse af deres ofre, satire over et samfund som muliggør den form for svindel, eller andre vinkler der kunne gøre bogen mere interessant og satirisk. Småt trykt tekst går ud over læsbarheden, og meget simple tegninger giver ikke bogen et flottere udtryk.