Gå til indholdBøger / faglitteratur / biografier

Gustav Mahler - gennem mørke til lys


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

127 sider

Udgivet

2011

Ophav

Susan Skovborg Roed(forfatter)
Genre og formbiografier, musikanalyser, analyser
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Om den østrigske komponist Gustav Mahlers (1860-1911) forhold til døden og kamp for at finde forløsning gennem musikken. I bogen redegøres for Mahlers inspirationskilder fundet i naturen og den kristne mystik, hos Schopenhauer og Nietzsche, samt i kinesisk-taoistisk filosofi


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. aug. 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 12. aug. 2011

Målgruppen er læsere af musikbiografier om klassiske komponister. Kan bruges som supplerende materiale til opgaver fra og med godt gymnasieniveau.

Gustav Mahler (1860-1911) er hovedperson i denne biografi, som er den fjerde på dansk, der udkommer i 100-året for den østrigske komponists død, og netop Mahlers forhold til døden er bogens grundtema. Han fødes som nr. 2 i en børneflok på 12 kan man læse i et indledende kapitel som har overskriften: "Vidunderbarn viet til døden". Den 3-årige Gustav kan på sin lille trækharmonika efter gehør spille enhver melodi han hører. Naturen er inspiration for ham og ikke mindst som nævnt døden. Han oplever 6 søskendes død og komponerer allerede som 6-årig en sørgemarch. Han kæmper gennem sin musik og sit liv for at finde forløsning. Forfatteren, der er uddannet mag.art. i filosofi, og som har skrevet både digte og essays, fx Tranernes hemmelighed fra 2004 og senest den filosofiske bog Maria fra 2009 om Jomfru Marias rolle i Bibelen, redegør grundigt for Mahlers inspirationskilder fundet i naturen og den kristne mystik, hos Schopenhauer og Nietzsche, og i kinesisk-taoistisk filosofi.

Supplerer andre biografier om Mahler, hvor jeg vil fremhæve Tilnærmelser til Gustav Mahler af Karl Aage Rasmussen, eller den mest omfattende Mahler-biografi på dansk Valdemar Lønsteds Mahler fra 2006.

Interessant biografi, dog mest som supplement på hylden på større bibliotekers velassorterede musikhylder.Informationer og udgaver

2011

Bog

Susan Skovborg Roed

Attika