Bøger / skønlitteratur / roman

Guldsmugleren fra Gilleleje : en dokumentarisk roman om storsmugleriet i 1940'erne


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En fiskeskipper fra Gilleleje involverer sig i guldsmugleri under den tyske besættelse af Danmark.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. feb. 2019

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 26. feb. 2019

Dokumentarisk roman om fiskeskipperen fra Gilleleje, som med meget andet godt end fisk i lastrummet, giver den som storsmugler under den tyske besættelse. Til modne læsere, som måske allerede kender og ynder forfatterskabet.

Helge Brink Andersen er fisker med succes under besættelsestiden, hvor Tyskland aftager alt der fiskes kan. Den gode indtjening gør, at han kan lægge fra kaj som selvstændig fiskeskipper i 1944 i Gilleleje. Snart er han også leverandør af ydelser til storsvindlere og sortbørshajer, som Hasselstrøm og Linde. De er begge kendt fra den autentiske såkaldte "Edderkoppesag", som var et kriminelt netværk under besættelsen. Også tyske officerer, som ser det nazistiske tusindårsrige smuldre bruger den såkaldte "Flugtrute Nord" for at gemme guld stjålet fra det jødiske folk. Alt i alt smult vande og for fulde sejl indtil Helges kutter en dag havarer skæbnesvangert. Knud Simonsen har skrevet en lignende dokumentarisk trilogi, også fra besættelsesårene, se fx Vestkystbunker.

Man er godt underholdt af denne roman, som sætter tankerne i gang om alt som foregik under "de fem onde år". Og bogens lette humoristiske antrit gør besættelsestiden nærværende.

Minder bl.a. om Knud Sørensens En tidPuslinglandet eller Knud Erik Pedersens PuslinglandetMinder bl.a. om Knud Sørensens En tid eller Knud Erik Pedersens .


Kristeligt dagblad

d. 26. mar. 2019

af

af

Claus Grymer

d. 26. mar. 2019


Jyllands-posten

d. 17. mar. 2019

af

af

Lars Ole Knippel

d. 17. mar. 2019