Gå til indholdGuds ord : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

313 sider

Udgivet

2013

Originaludgave

2013


Beskrivelse


En direktør i et finanseringsfirma kører fra Lapland til Helsinki for at give sit første tv-interview. Jaguaren styres af hans fars gamle chauffør, der har en økonomisk interesse i, hvad direktørren vil sige til medierne


Anmeldelser (8)


20. sep. 2013

Romanen portrætterer et velfærdssamfund bygget på markedsøkonomiske kræfter og med økonomisk krise gennem en direktør i et investeringsfirma. For at hænge på kræves der interesse for samfundets udvikling. Kari Hotakainen fik Nordisk Råds Litteraturpris i 2004, og han repræsenterer stadig ny finsk litteratur.

Hotakainen har stadig en del læsere til den prisvindende Hjemmefronten, mens forfatterens øvrige tre romaner ikke har samme interesse. Alle er de satiriske kommentarer til velfærdssamfundet, men kun Hjemmefronten tror jeg rigtigt rammer dansk humor. Guds ord er markedskræfterne, som ikke kan forudsiges. Rigmanden Jukka Hopeaniemi kører med sin fars gamle chauffør fra Lapland til Helsinki for at deltage i sit første tv-interview. Undervejs taler faderen gennem kassettebånd om sin lederstil under den sovjettiske indflydelse, og vi hører om chaufførens datter, der er ludoman og årsagen til, at han tager denne køretur. Historien er spinkel, men god. Der er en god dialog, men romanen er præget af for mange metaforer og politiske udsagn, og det er først i den sidste tredjedel, at personerne bliver vedkommende.

Romanen minder mere om en af Hans Scherfigs politiske romaner end om andre romaner om finanskrisen.

En samfundskritisk roman der har en god historie, men hvor jeg desværre tror, at mange vil opgive hurtigt. Jeg synes ikke, satiren fungerer og mener ikke, at denne roman vil give Hotakainen et efterspørgselscomeback.

Lektørudtalelse

Af

Birgit Sloth

Jyllands-posten

Af

Peter Adolphsen

d. 8. okt. 2013

Berlingske tidende

Af

Per Krogh Hansen

d. 5. okt. 2013

Politiken

Af

Søren Vinterberg

d. 26. okt. 2013

Kristeligt dagblad

Af

Birgitte Stoklund Larsen

d. 8. okt. 2013

Weekendavisen

Af

Arne Hardis

d. 11. okt. 2013

Information

Af

Torben Brostrøm

d. 4. okt. 2013

Standart

Af

Jeppe Naur Jensen

Årg. 27, nr. 4 (2013)


Informationer og udgaver

Bog

2013