Bøger / faglitteratur

Grupper : om kollektivets bevidste og ubevidste dynamikker


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Teorier om, analyser af og forsøg med store og små gruppers dynamik (Steen Visholm: Samfundet som gruppe. Norbert Elias : om etablering af "os" og "dem" i en lokal figuration / Åse Høgsbro Lading og Bent Aage Jørgensen. Bent Aage Jørgensen: Foulkes' teori om grupper ; Den eksperimentelle socialpsykologis bidrag til forståelse af gruppen ; Irving Janis' begreb om gruppetænkning. Åse Høgsbro: Bions gruppe). Gruppeteorier i analyser af konkrete forhold i en nutidig kontekst (Terapi og personlig udvikling (Christian Jacobsen: Gruppeterapi. Poula Jakobsen: Refleksionsgruppen. Ole Thofte: Gruppeterapi for voksne børn af alkoholikere (VBA'er)). Organisationer (Karin Borg: Team og teamledelse. Klaus Stagis: Kollektiv tænkning i organisatoriske grupper. Ulla Charlotte Beck: Den vanskelige gruppe - hvad gør man ved den? Jeg ville ikke gøre det igen : om at gå fra at være en del af gruppen til at være leder af samme / Karin Assendrup, Jan Jensen og Jens Karstoft) ; Den personlige gruppe (Steen Visholm: Familien som gruppe, familien i gruppen, familien og gruppen. Kristoffer Lande Andersen: Venskabsgrupper). Skolen som udsnit af samfundet (Cecilie Bindslev Jørgensen: Oppositionelle gruppekonstruktioner i folkeskolens praksis set i et integrationsperspektiv. Kjeld Sten Iversen: Klassen som gruppe. Åse Høgsbro Lading: Individualitet og fællesskab i den større gruppe : Pædagogisk Råd i gymnasieskolen som eksempel). Aktuelle politiske grupper (Ungdomshuset / Åse Høgsbro Lading og Bent Aage Jørgensen. Åse Høgsbro Lading: De gode viljers gruppe - fra KAK til Blekingegade))


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. okt. 2010

af

af

Jytte Bræmer

d. 12. okt. 2010

Viden om gruppeprocesser er relevant i så mange sammenhænge, at det er svært at begrænse målgruppen. Udover den mest oplagte målgruppe, sociologer, vil bogen blive anvendt i forbindelse med organisation og ledelse, børn og familieliv.

Bogen omhandler gruppedynamikker og -processer. Den er teoretisk funderet, og første del af bogen indeholder teoretiske fremstillinger af små og store gruppers dynamik og præsenterer en række gruppeeksperimenter. Bogens anden halvdel rummer artikler, hvor teorierne viser deres berettigelse i analyser af konkrete forhold i en nutidig kontekst. Her falder det i 5 dele. Én der omhandler terapi og personlig udvikling i grupper, en anden tager udgangspunkt i det organisatoriske område, en tredje beskæftiger sig med privatsfæren, venskabsgrupper og familien. 4. tema er skolen, herunder klasser. Sidste afsnit omfatter artikler med fokus på aktuelle politiske temaer, Ungdomshuset på Jagtvej samt autoritetsrelationer i Kommunistisk Arbejderkreds. Som illustreret kommer bogen bredt rundt om emnet, derfor vil bogen finde anvendelse i rigtig mange uddannelsesmæssige sammenhænge, hvad enten det er på videregående uddannelser eller i diverse efteruddannelsesforløb.

Kan sammenlignes med Gruppe og samspil, 3. udgave, 2010, som er målrettet lærer- og pædagoguddannelserne. Den aktuelle sigter og rammer højere og bredere.

En grundig indføring i teorier om dynamikker i grupper. Teorierne anvendes efterfølgende i konkret praksis i mange forskellige sammenhænge.


Undervisere.dk

Årg. 4, nov. (2010)

af

af

Thomas Dam

Årg. 4, nov. (2010)


Børsen

d. 15. okt. 2010

af

d. 15. okt. 2010