Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Grønland


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om Grønlands befolkning, dyreliv og natur.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. okt. 2002

af

af

Helle Andersen (skole)

d. 10. okt. 2002

En ny letlæst fagbog på ca. lix 10 i serien Første fakta . Som bagsiden informerer har serien bidraget med mange spændende emner som dyr, natur, teknik, erhverv, sport m.m. til målgruppen af børn på 6-8 år. Denne lille bog har et indbydende layout, og er læsemæssigt det lettest tilgængelige materiale om Grønland. Ultrakort fortælles om øens størrelse, indbyggerantal, isens udbredelse, vilde dyr som rener og moskusokser, om isbjørnen og hvalrossen, sælfangst i gamle dage og fiskeri af rejer og torsk i dag, transport med fly, båd og hundeslæde og til sidst om børns liv og deres festdragter. For nybegyndere udi læsningen er det en stor tilfredsstillelse selv at kunne klare venstresiderne med de korte sætninger og de forholdsvis nemme ord med stavelsesdelingsstreger. Smukke farvefotos på højresiderne er roligt og harmonisk domineret af hvide og blå farver. Bogens forside med hvalrossen i centrum er derimod mere turkis, og titlen skrevet med hvidt. Billederne understøtter fint teksten og er også velegnede til samtale, for mange børn ved mere om Grønland end det, de selv kan læse her. En udmærket læse-, fag- og samtalebog. En lille appetitvækker, inden de søger billedfagbøger f.eks. af Palle Petersen, Gullhoj tema eller sværere faktabøger.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. dec. 2018

Bogen formidler traditionelle geografiske oplysninger om Grønland for børn i en meget let læst form. Teksten er sat i to spalter med store bogstaver og meget luft på siderne. Teksten består afkorte sætninger, næsten udelukkende hovedsætninger, og suppleres fint af flotte, stemningsfyldte farvefotos og instruktive tegninger. Bogen fortæller om Grønlands historie, natur, erhverv,skolegang, bopladser og byer, transport, fester og turisme. Den henvender sig til børn i de første klasser og kan selvlæses fra ca. 8 år. En del børnebøger om emnet er af ældre dato. Erik SørensensGrønland fra 1990 omhandler nogenlunde det samme, men er lidt sværere at læse og med et knapt så indbydende layout. Palle Petersens Pavias vinter fra 1993 kan formidles allerede fra ca. 6 år, erikke så skolebogspræget i sin form, og giver et fint indtryk af hvordan det er at være barn i Grønland.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 18. dec. 2018

Denne titel, der er en del af en ny serie, handler om Grønland. Den indeholder 15 korte afsnit, der bl.a. omtaler Grønlands geografiske placering, Erik den Røde, Hans Egede, dyr, fisk ogfiskeri, fugleliv, hunde og hundeslæder, befolkning, fester, byer, transport og turisme. Bagest i bogen er der en liste over supplerende litteratur. Det er en kortfattet og saglig bog, der på denbeskedne plads kommer rundt om mange emner. Den læseteknisk bearbejdede tekst, der er sat i to spalter med korte linier, kan selvlæses fra 3. klassetrin af mange elever. Teksten ledsages af etvarieret billedmateriale bestående af s/h stregtegninger og farvefotos. Skolebibliotekerne haren række titlerom Grønland, men denne kan udmærket supplere de allerede eksisterende. Den kan anvendestil selvstændig, faglig læsning fra 3.-4. kl. og til tværfagligt arbejde på 3.-5. klassetrin.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. juni 1996

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 14. juni 1996

Et par skønhedsfejl ændrer ikke, at bogen, som indgår i serien Geofakta, fremstår som godt gennemarbejdet med et fint sammenspil mellem tekst og illustrationer. Teksten, som står trespaltet med tosides kapitler, koncentrerer sig fortrinsvis om Grønland i dag. Det er de gængse discipliner om landskab, klima og befolkning og erhverv, men beskrevet levende og usentimentalt med øje for lys- og skyggesider i det grønlandske samfund. I det hele taget når bogen - det lille antal sider taget i betragtning - rundt i mange hjørner, fx er der brugt et kapitel på Thule-sagen. Teksten suppleres med kort, statistik, årstalsliste og opgaver af vekslende sværhedsgrad, således at målgruppen, 7.-9. klasse er dækket pænt ind. Billederne, som fortrinsvis er farvefotos, medvirker til at give et godt signalement af øen og dens beboere. Bogen egner sig både til geografi og samfundsfag.


Folkeskolen

Årg. 113, nr. 13 (1996)

af

af

Hans Erik Berthelsen

Årg. 113, nr. 13 (1996)


Geografisk orientering

Årg. 26, nr. 2 (1996)

af

af

Jane Buus Sørensen

Årg. 26, nr. 2 (1996)


Folkeskolen

Årg. 113, nr. 45 (1996)

af

af

Finn Sørensen

Årg. 113, nr. 45 (1996)