Bøger / faglitteratur / jubilæumsskrifter

Grænsen, folket og staten : Grænseforeningens historie 1920-2020


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med 100-året for Genforeningen og for oprettelsen af Grænseforeningen.

Abstract: Grænseforeningen er en af danmarkshistoriens største og mest indflydelsesrige græsrodsbevægelser. Da den var på sit højeste i 1949, talte den 200.000 medlemmer fordelt på 400 lokalforeninger over hele Danmark. I anledning af 100-året for Genforeningen og Grænseforeningens oprettelse fortælles for første gang den samlede historie om danskernes forhold til grænsespørgsmålet og til mindretallet i Sydslesvig. Det er historien om foreningsdanmarks storhedstid. Om en sag, der var en livssag for danskerne, men som i dag klares via statsstøtten til Sydslesvig. Grænseforeningen kan på sin hundredeårs fødselsdag se tilbage på veludført arbejde. Foreningen fortsætter indsatsen ? nu ud fra tanken om, at erfaringerne fra det dansk-tyske grænseland kan hjælpe danskerne i mødet med andre kulturer.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. nov. 2019

af

af

Martin Minka Jensen

d. 22. nov. 2019

Værk om Grænseforeningens historie og danske kulturpolitiske interesser i Slesvig. Foreningen er en græsrodsforening født af det danske mindretal i Sydslevig. For læsere af historiske bøger.

2020 er 100 året for genforeningen af Sønderjylland og Danmark. Efter nederlaget til Preussen i 1864 måtte Danmark afstå Slesvig, Holsten og Lauenborg til Preussen. Som en del af Nordslesvig, gled Sønderjylland Danmark af hænde. Først i 1920 blev det dansksindede område indlemmet i det danske rige. Historien er stærkt forbundet med dannelsen af Grænseforeningen. Det er den historie, der beskrives i bogen. Fem hovedkapitler giver en kronologisk gennemgang af dette stykke kulturhistorie, der viser et eksempel på foreningsdanmark. Oprindelse, stiftelse, nøglepersoner og skiftende popularitet og formål gennemgåes. Illustreret med fotos og grafer med data.

Spændende fortælling om et stykke dansk kulturhistorie, der har haft en stor betydning for den danske tolkning af nationalitet. Samtidig med den konkrete vinkel på en vigtig danskkulturel forening, er værket også en god analyse af en særlig foreningstradition i Danmark. Sproget er ikke udpræget akademisk og vil derfor henvende sig bredere. Emnet er dog en anelse smalt, men da det er jubilæums år i 2020, vil der højst sandsynligt blive et større fokus på denne historie.

Der udkommer en del bøger om emnet, deriblandt fx Genforeningen 1920Grænselandet Sønderjylland og Grænselandet SønderjyllandDer udkommer en del bøger om emnet, deriblandt fx Genforeningen 1920 og .


Politiken

d. 28. dec. 2019

af

af

Steffen Heiberg

d. 28. dec. 2019


Jyllands-posten

d. 12. dec. 2019

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 12. dec. 2019