Bøger / faglitteratur

Grænsefællesskaber : læring og overskridelse af marginalisering


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Bogen illustrerer med udgangspunkt i det "vilde" københavnske socialarbejdermiljø, hvordan man gennem fælles projekter på tværs af etniske og sociale forskelle kan skabe såkeldte grænsefællesskaber, som kan medvirke til læring og overskridelse af marginalisering.

Indhold

Grænsefællesskaber, læring og overskridelse af marginalisering ; Analyseramme - et bidrag til en social teori om læring ; Veje til overskridelse af marginalisering ; Det vilde - en flertydig og overskridende kategori ; Praktisk kunnen og viden-i-praksis - i det vilde gadeplansarbejderfællelsskab ; Modstand mod uddannelse? ; Nye kampe, tiltagende andetgørelse og ændrede orienteringer - efter 11. september 2001 ; Gadeplansarbejdernes praksisideologi - brud på diskursen om "Indvandrerunge-som-problem" ; Praksisforskning - som solidarisk deltagende kritik ; Udvikling af grænsefællesskaber i praksis


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2006

Forfatteren er cand.psych., ph.d. og adjunkt i pædagogisk psykologi på Danmarks Pædagogiske Universitet. Hun har her skrevet en videnskabelig socialpædagogisk og praktisk analytisk bog om hendes forskning i såkaldte "grænsefælleskaber", der er "socialarbejdermiljøer", hvor man forsøger at skabe fællesskaber, der overskrider sociale og ikke mindst etniske grænser. En ide om fællesskab mod integration, der især er brugt i socialarbejdet med etniske minoriteter. Hendes udgangspunkt er det hun benævner "det vilde københavnske socialarbejdemiljø", hvor hun bl.a. har fulgt to generationer af socialarbejdere på gadeplan. I et indledende afsnit præsenterer hun især tre socialarbejdere af den yngre generation. Det er Majid, Youssef og Kevan, der alle er mellem 17-33 år under forfatterens analyse af deres arbejde. Om bogens metode skriver forfatteren bl.a.: "Bogen er som nævnt et resultat af kritisk psykologisk praksisforskning" og som metode har hun brugt fx gruppeinterviews, praksis-besøg, herunder en fodboldturnering, deltagelse i "Vilde læreprocessers månedlige logemøde" 2000-2003 og tematiserede diskussioner med "socialarbejdere fra det vilde socialarbejdermiljø". En teoretisk krævende, videnskabeligt stramt struktureret og analytisk grundig bog med målgruppe i videregående studerende og måske en enkelt socialpædagogisk praktiker med megen mod på teori.


Salt

Årg. 15, nr. 6 (2006)

af

af

Kurt Aagaard Nielsen

Årg. 15, nr. 6 (2006)