Bøger / faglitteratur / essays

Goethes valgslægtskaber : litteraturkritik


Beskrivelse


Detaljeret og indgående udlægning af Goethes klassiske kærlighedstragedie "Valgslægtskaberne" fra 1807. For læsere med kendskab til litteraturkritik.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. sep. 2020

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 22. sep. 2020

Detaljeret og indgående udlægning af Goethes klassiske kærlighedstragedie "Valgslægtskaberne" fra 1807. For læsere med kendskab til litteraturkritik.

Bogen er inddelt i tre dele og afrundes med efterordet "Digtning og sandhed" af Lars Christiansen. Heri kan man læse, at essayet var et af de få større værker, som den tysk-jødiske filosof og litterat Walter Benjamin (1892-1940) nåede at færdiggøre, inden han begik selvmord på flugt fra nazisterne. Benjamin skrev essayet i årene 1919-1922, hvorefter det udkom i 1925. Benjamin anså selv sit essay om Goethes Valgslægtskaberne som en eksemplarisk kritik, hvor det lykkedes ham helt igennem at oplyse et værk indefra af sig selv. Benjamin arbejder bl.a. ud fra den præmis, at kritikken skal være på højde med det kritiserede kunstværk, hvilket betyder, at kritikken i sig selv skal være kunst. Bogen udkommer på forlaget Senmund og indgår i "Tyngdeserien".

Svært tilgængeligt litteraturteoretisk essay, hvor læserne hovedsageligt skal findes inden for en snæver kreds af litteraturhistorikere og studerende på højere læreanstalter. Med et lærerigt efterord, der åbner essayet noget op.

Til samme læsere er der bl.a. Det tyske sørgespils oprindelseDe tavse sireners sang, som er Walter Benjamins afhandling om det tyske barokdrama. I De tavse sireners sang belyser Henning Goldbæk Benjamins filosofi gennem tekster om bl.a. romantikkens kunstkritik, det tyske sørgespil og "Valgslægtskaberne."Til samme læsere er der bl.a. Det tyske sørgespils oprindelse, som er Walter Benjamins afhandling om det tyske barokdrama. I belyser Henning Goldbæk Benjamins filosofi gennem tekster om bl.a. romantikkens kunstkritik, det tyske sørgespil og "Valgslægtskaberne.".


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 9, nr. 1 (2023)

af

af

William Toke Mathorne

Årg. 9, nr. 1 (2023)


Weekendavisen

d. 8. jan. 2021

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 8. jan. 2021



Informationer og udgaver