Bøger / faglitteratur

Godt ord igen : om samtaler og samtaleproblemer


Beskrivelse


Giver en generel introduktion til samtalen, men fokuserer især på de ting der kan gå galt. Med eksempler på samtalesituationer fra privatlivet og arbejdet, samt øvelser til at blive en bedre samtalepartner.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørgen Kanding

d. 18. dec. 2018

Forf. ercand.mag i dansk og historie og underviser ved kommunikationsuddannelsen ved Roskilde Universitet. I denne lille bog beskæftiger han sig med samtalens vanskelige kunst som et led ikommunikationsprocessen. Han hægter bogen op på 6 hovedproblemer, hvor der er en risiko for, at en samtale kan gå galt: Perspektivproblemet, referenceproblemet, definitionsproblemet,relationsproblemet, situationsproblemet, og positionsproblemet. Hans hovedexempel er teaterstykket "Marx og Coca Cola", der igennem bogen suppleres med en lang række andre samtaleexempler. Hanviser, hvordan en samtale kan gå galt og hjælper læseren til at analysere situationerne, idet han viser, hvordan det går galt, og giver anvisning på enkle øvelser, man kan dyrke med sig selv ogsine nærmeste. Han er meget tæt på transaktionsanalysen og på forfattere som Eric Berne, Karen Zimsen og Lone Spannheimer. Det er en fremragende bog, som tager fat på et ældgammelt emne ud fra enmoderne synsvinkel til glæde for enhverlæser, der har blot det mindste behov for at kommunikere med andre mennesker. Ingen ill. bortset fra nogle få diagrammer. Pænt og læsevenligt layout. Noglefå litt.henvisninger.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. mar. 2009

af

af

Birgit Sloth

d. 6. mar. 2009

Første udgave af bogen udkom i 1989. Målgruppen er uændret, og omfatter studerende meget bredt, idet den er velegnet for dem, der studerer kommunikation, men også for alle andre der skal kommunikere med borgere. Bogen er også interessant for alle, der søger forståelse af, hvorfor det kan gå galt, når vi taler med hinanden, og som gerne vil blive en bedre samtalepartner.

Forfatteren underviser i kommunikation og journalistik på Roskilde Universitet. I forhold til 1. udgaven fremtræder 2. udgaven helt opdateret med ny forside og bagside samt ændret layout. Teksten er ikke væsentlig ændret, men gennemarbejdet og tilpasset nutiden. De fleste eksempler er fra privatlivet, men der refereres også til situationer fra arbejdslivet og samtaler i grupper. Bogen er eksemplarisk let læst. Der er ingen unødvendige fremmedord og mange genkendelige eksempler. Hvert afsnit afsluttes med forslag til øvelser. Der er henvisninger til anden litteratur i teksten og en samlet god, opdateret litteraturliste.

Der er udkommet mange bøger om samtalen i de senere år, men få så brede og grundlæggende som denne. Enten har de en smallere målgruppe som socialrådgivere, som fx Samtalen som værktøj, omhandler en speciel type samtale, fx Smalltalk og Kommunikation og samarbejde eller har fokus på praktiske øvelser som Samtaletræning.

En god grundbog om samtaleproblemer. Bogen er let at læse og let at forstå, og den er et godt udgangspunkt for yderligere fordybelse.


Arbejdslederen

Årg. 73, nr. 9 (1989)

af

Årg. 73, nr. 9 (1989)


Politiken

d. 1. juli 1989

af

af

Ib Poulsen

d. 1. juli 1989


Sygeplejersken

Årg. 90, nr. 36 (1990)

af

af

Solvejg Jakobsen

Årg. 90, nr. 36 (1990)


Civiløkonomen

årg 36, nr 7/8 (1989)

af

årg 36, nr 7/8 (1989)


Folkeskolen

Årg. 107, nr. 4 (1990)

af

af

Birte Sørensen

Årg. 107, nr. 4 (1990)


Markedsføring

1989, nr 12

af

af

Kurt Hagemann

1989, nr 12