Bøger / faglitteratur

Gode penge : et kontant svar på gældskrisen


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
134 sider
Udgivet
2016
Ophav

Beskrivelse


Hvor kommer pengene fra? Hvem laver pengene? Og hvem burde lave pengene? Ved at besvare de tre spørgsmål lægger forfatteren op til refleksion over og diskussion af vores penge- og banksystem.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. aug. 2013

af

af

Søren Brunbech

d. 8. aug. 2013

For læsere med interesse for økonomi og baggrunden for den økonomiske krise.

Ole Bjerg er sociolog og lektor ved CBS. Mens den økonomiske videnskab fortaber sig i sindrige matematiske modeller, vil han have den almindelige læser til i stedet for at reflektere kritisk over basale spørgsmål som: Hvad er penge, og hvor kommer de fra. Den nuværende krise er i virkeligheden en monetær krise og symptom på, at der er noget fundamentalt galt i selve det pengesystem som vores økonomi er baseret på. Modsat hvad de fleste tror, er langt hovedparten af de penge der er i omløb ikke skabt af Nationalbanken, men er elektroniske kreditpenge skabt af private banker. Det har en lang række uhensigtsmæssige konsekvenser, bl.a. når man skal styre konjunkturudsving og undgå bobler i økonomien. Bjerg foreslår en helt konkret model for et nyt bank- og pengesystem, der kræver en 100% dækning på kundernes hævekonti, og som vil gengive Nationalbanken kontrollen med både de fysiske penge og de elektroniske kreditpenge. Bogen er skrevet i et sprog uden brug af økonomiske fagtermer.

Det er den første bog på dansk, der argumenterer for omstilling til et bankvæsen med fuld reserve.

En bog der kan læses af den almindeligt økonomisk interesserede, hvor skylden for den økonomiske krise lægges på et pengesystem, hvor det er de private banker der reelt bestemmer pengemængden i samfundet, og hvor forfatteren stiller forslag om en gennemgribende reform, der giver kontrollen tilbage til Nationalbanken.