Bøger / faglitteratur

Glimt fra vikingetiden


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Jubilæumsskrift.

Illustreret værk om vikingetiden, udgivet af Danske Amatørarkæologer, med fokus på steder og fund i Danmark. Bogen er til fagnørden og den nysgerrige amatørhistoriker.

Indhold

Vikingeskibet i liv og død (Svend Kramp: På sporet af bådhuse fra vikingetiden. Jens Ulriksen: Anløbspladser i vikingetiden. Mogens Bo Henriksen: Vikingernes vinterhavn? : en anløbsplads ved Strandby på Sydvestfyn. Frans-Arne Hedlund Stylegar: De norske skipsgravene, nye og gamle. Anne Nørgård Jørgensen: Søkonger og søforsvar). Fjerne steder og forbindelser (Charlotte Hedenstierna-Jonson: Bland getingpärlor och Hedebymynt. Marika Mägi: Saxos sagakonger i øst - myter og virkelighed. Steen Agersø: Havsmarken på Ærø : et "transportcenter" i vikingetidens handelsnetværk). By, gård og magt (Søren M. Sindbæk: Nøglen til de første byer. Elizabeth Rüssel Palm: Frøs vikingerne om vinteren? Opvarmning af vikingernes huse. Lis Helles Olesen: Vikingetid i Vestjylland - set fra luften. En befæstet vikingegård ved Erritsø / Af Mads Ravn og Christian Juel. Tom Christensen: Et kongeligt byggeri i Lejre. Volker Hilberg: Fra Hedeby til Slesvig : ny forskning i Danmarks sydligste by i sen vikingetid). Kult og religion (God rejse / Af Sandie Holst, Anne Birgitte Gotfredsen og Peter Steen Henriksen. Lars Grundvad: Harreby og Fæsted : et førkristent centrum i Sønderjylland. Espen Høilund Amundsen: Dragesymbolikk mellom vikingetid og middelalder. Iben Skibsted Klæsøe: Urnes stavkirke, Urnesstil og afstøbninger af Urnesportalen). Grave og gravgaver (Bjarne Henning Nielsen: De "rige" kvindegrave på Næsbygravpladsen - fattigfine fruer?. Vikinger ved vejen / Af Lizette Lysholt Salge og Michael Vennersdorf). Silke og smykker (Anne Hedeager Krag: Dragt, magt og mennesker : silkefund fra Danmarks vikingetid. Else Roesdahl: Magtsymboler : Harald Blåtands rovfuglesmykker. Peter Vang Petersen: Om vikingekvinders tildækning af håret. Peter Pentz: Husfruen - om tre bryllupper og en begravelse). Mønt- og detektorfund (René Laursen: Gemt, tabt eller ofret? : vikingetidssølvfund på Bornholm. Severin Tobias Mortensen: Betragtninger fra pløjelaget. Flemming Fabriciussen Nielsen: Antropomorfe, religiøse figurer og amuletter fra vestbredden af Tissø. Claus Feveile: Vikingetidens markedspladser og byer : en begyndende møntøkonomi). De var som os (Vibeke Vandrup Martens: En tand i snor)


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. feb. 2021

af

af

Anette Brinkløv Liebmann

d. 17. feb. 2021

Illustreret værk om vikingetiden, udgivet af Danske Amatørarkæologer, med fokus på steder og fund i Danmark. Bogen er til fagnørden og den nysgerrige amatørhistoriker.

Bogen består af artikler fra 34 arkæologer og amatørarkæologer, der hver bidrager med deres vinkel på vikingetiden. De kommer fx omkring vikingernes liv, død, kultur, religion og dagligdags liv. Udgangspunktet er de fund og lokaliteter, der er rundt omkring, primært i Danmark, men også andre steder i Norden. Indeholder fotos, illustrationer og landkort, hvor læseren kan se steder og fysiske objekter, der er relevante for forståelsen af tiden. Artiklerne er skrevet på flere nordiske sprog.

Bogen er for mennesker med interesse for vikingetiden set fra et arkæologisk perspektiv. Den er overraskende rigt illustreret, og det er en fantastisk gave, både for læseren med lille viden om perioden, men også for fagnørden.

Andre bøger om vikingetiden med arkæologisk vinkel er JellingKnuds Odense - vikingernes byUdspændte både fra vikingetid og jernalder, Knuds Odense - vikingernes by og Udspændte både fra vikingetid og jernalderAndre bøger om vikingetiden med arkæologisk vinkel er Jelling, og Udspændte både fra vikingetid og jernalderAndre bøger om vikingetiden med arkæologisk vinkel er Jelling, Knuds Odense - vikingernes by og .



Informationer og udgaver