Bøger / faglitteratur

Geologiske naturperler : danske brikker til Jordens puslespil


Beskrivelse


Gennemgang af 12 forskellige lokaliteter "geosites", der samlet set giver en kronologisk indføring i Danmarks geologiske omvæltninger og tilblivelseshistorie i de seneste 1.400 mio. år samt de kræfter som står bag.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. aug. 2011

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 17. aug. 2011

Bogen henvender sig til interesserede i at "læse" landskabers geologiske strukturer, fx turister og naturelskere.

En snes forfattere fra det naturvidenskabelige miljø står bag denne populærvidenskabelige gennemgang af 12 kendte og ukendte danske lokaliteter "geosites". Bogen er også en kronologisk indføring i Danmarks geologiske omvæltninger og tilblivelseshistorie i de seneste 1.400 mio. år samt de kræfter som står bag. Blandt de udvalgte steder er bl.a. Bornholm, Stevns og Møns klinter, moleret ved Limfjorden, Fakse kalkbrud og undersøiske boblerev. Læseren får en grundig indføring i hvordan disse afspejler påvirkninger fra naturkræfterne, fra dyre- og plantelivet, vand, vind, is, jordskælv, kontinentalforskydninger og meget andet. Alt sammen pædagogisk beskrevet og opsat lækkert med et væld af farvefotoer, diagrammer, rekonstruktioner og kort. Fossiler fylder en del. Billeder og tekst får læseren til at "læse" landskaberne.

Nyere danske bøger om geologi koncentrerer sig mest om enkeltemner. Især om forsteninger. I forhold til dem er denne bog det tætteste på en introduktion til Danmarks geologi generelt.

Populærvidenskabelig indføring der uden at slække på et fagligt pænt højt niveau, kan være en appetitvækker for at se danske landskaber på en ny og mere indsigtsfuld måde.


Vand & jord

Årg. 18, nr. 4 (2011)

af

af

Anne Eiby

Årg. 18, nr. 4 (2011)


Geologisk nyt

2011, nr. 6

af

af

Ulla Vibeke Hjuler

2011, nr. 6


Flora og fauna

Årg. 117, h. 3/4 (2011)

af

af

Eigil Holm

Årg. 117, h. 3/4 (2011)