Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Genbesøgt : Inger Christensens efterladte papirer


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Antologi med litteraturhistoriske artikler med nye syn på Inger Christensens forfatterskab på baggrund af offentliggørelsen af forfatterens efterladte papirer. For studerende og meget interesserede i dansk litteratur.

Indhold

  • "Arkivet findes / Thomas Hvid Kromann

  • Om den dynamiske relation mellem fem flyttekasser, 60 arkivæsker og lige knap 1.000 siders tekst" / Thomas Hvid Kromann

  • "Før vi forsvandt / Isak Winkel Holm

  • Den profetiske stemning i "Sådan en vinternat"" / Isak Winkel Holm

  • "Vreden, håbet, barnet / Tue Andersen Nexø

  • Skjulte ansatser i udkastene til Inger Christensens alfabet" / Tue Andersen Nexø

  • " En anden slags hjerne / Louise Mønster

  • Manuskripter til Inger Christensens Brev i april / Louise Mønster

  • Den omsorg der skal til for at gentage verden / Lilian Munk Rösing

  • Om permutation og besjæling i Brev i april / Lilian Munk Rösing

Se alle (22)

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. sep. 2020

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 1. sep. 2020

Antologi med litteraturhistoriske artikler med nye syn på Inger Christensens forfatterskab på baggrund af offentliggørelsen af forfatterens efterladte papirer. For studerende og meget interesserede i dansk litteratur.

I 2018 udkom den store bog med Inger Christensens skitser, udkast, breve og meget mere fra forfatterens arkiv, Verden ønsker at se sig selvVerden ønsker at se sig selv. Dette omfattende materiale havde hidtil været ukendt for litteraturforskerne, der selvfølgelig med stor interesse kunne opdage nye sider af forfatterskabet. I denne antologi er samlet en række artikler, der blev fremlagt ved et seminar på Aarhus Universitet, og vi kan blandt andet læse om de mange overvejelser, man på Håndskriftssamlingen på Det kongelig Bibliotek skulle gøre sig, da man skulle sortere det omfattende materiale. I en anden artikel fortæller Inger Christensens svenske oversætter, Marie Silkeberg, om de mange dilemmaer og vanskelige valg, hun skal gøre sig, når fx "Alfabet" skal fungere på svensk. Silkeberg var sammen med Inger Christensens søn, Peter Borum, medudgiver af I 2018 udkom den store bog med Inger Christensens skitser, udkast, breve og meget mere fra forfatterens arkiv, . Dette omfattende materiale havde hidtil været ukendt for litteraturforskerne, der selvfølgelig med stor interesse kunne opdage nye sider af forfatterskabet. I denne antologi er samlet en række artikler, der blev fremlagt ved et seminar på Aarhus Universitet, og vi kan blandt andet læse om de mange overvejelser, man på Håndskriftssamlingen på Det kongelig Bibliotek skulle gøre sig, da man skulle sortere det omfattende materiale. I en anden artikel fortæller Inger Christensens svenske oversætter, Marie Silkeberg, om de mange dilemmaer og vanskelige valg, hun skal gøre sig, når fx "Alfabet" skal fungere på svensk. Silkeberg var sammen med Inger Christensens søn, Peter Borum, medudgiver af .

I denne bog kan fx litteraturstuderende finde nye vinkler på Inger Christensens værker og forfatterskab. Det er godt tænkt, at bogen er udformet i samme grafiske stil som "Verden ønsker at se sig selv".

Af andre større analyser af forfatterskaber kan fx nævnes Flemming Behrendts biografi LivsrusenUnder stadig skælven om Henrik Pontoppidan eller Anders Juhl Rasmussens Under stadig skælven om Peter Seebergs arkiv på Hald HovedgårdAf andre større analyser af forfatterskaber kan fx nævnes Flemming Behrendts biografi Livsrusen om Henrik Pontoppidan eller Anders Juhl Rasmussens om Peter Seebergs arkiv på Hald Hovedgård.


Standart

Årg. 35 nr. 1 (2021)

af

af

Jørn Erslev Andersen

Årg. 35 nr. 1 (2021)