Gå til indholdGartneren fra Otjakov : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

351 sider

Udgivet

2012

genre/form

roman,

humorOriginaludgave

2012


Beskrivelse


Da en fåmælt og mystisk gartner kommer til huset for at arbejde beslutter vennerne Igor og Koljan at afdække hans fortid via hans mærkelige tatovering. Det fører dem langt væk til byen Otjakov ved Sortehavet og tidsmæssigt tilbage til 1950'erne


Anmeldelser (4)


17. aug. 2012

Kurkov skriver dialogrigt og underholdende. Hans let absurde stil taler til et bredt publikum af også yngre danske romanlæsere. Lidt eksotisk og fra en del af Østeuropa, som vi nok kommer til at høre mere til.

Hovedpersonen er Igor. Hans mor har hyret en gartner til huset. Han er fåmælt, omkring 60 år og drikker aldrig alkohol, hvilket er suspekt på de kanter. Men han har en udtværet, næsten ulæselig tatovering på overarmen, som måske er nøglen til hans fortid. Med hjælp fra sin it-kyndige kammerat Koljan, lykkes det unge Igor at afkode tatoveringen, som viser tilbage til byen Otjakov og året 1957. Med udgangspunkt i denne lidt tynde, men veloplagte fortælling drager Igor til Otjakov, en havneby ved Sortehavet næsten 500 kilometer fra hans hjemby nær Kiev. Kurkovs mystiske og absurde fortælling tillader fortællemæssigt det meste - også tidsrejser tilbage til fortiden. God lille ord- og stedforklaring, der opklarer ukrainske begreber, som Kurkov refererer til i romanen.

Kun få nyere russiske/ukrainske forfattere udkommer på dansk. Kuekov har tidligere fået udgivet to bøger på dansk God ven af liget og Døden og en pingvin. Hans underfundige stil kan minde om landsmanden Bulgakov og om romaner som Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt og Angelo Hjorts Stangspringeren der kom ind i varmen.

Underholdende absurd-realistisk roman fra Ukraine. Den lidt tynde, men underholdende fortælling foregår i et absurd hverdagsunivers kombineret med et lille mysterium.

Lektørudtalelse

Af

Kent Skov

Politiken

Af

Marie Tetzlaff

d. 20. okt. 2012

Berlingske tidende

Af

Niels Houkjær

d. 14. jan. 2013

Kristeligt dagblad

Af

Kristine Kabel

d. 12. nov. 2012


Informationer og udgaver

Bog

2012