Bøger / faglitteratur / disputatser

Gamles sociale liv


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
144 sider: ill. i farver
Udgivet
2015
Ophav
Genre og form
disputatser
Målgruppe
for social- og sundhedsuddannelse, for sygeplejerskeuddannelse

Indhold

Historier om de gamles liv ; Isoleret i eget hjem - fanget i egen krop ; Opløsning af hjem og afvikling af identitet ; At blive en god beboer ; Adgang til sociale fællesskaber ; Social pleje - anbefalinger og opgaver ; Forslag til opgaver


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. feb. 2015

af

af

Jytte Bræmer

d. 13. feb. 2015

Om ældres tab af identitet og socialt liv, primært henvendt til personalet i ældreplejen, men alle der beskæftiger sig med ældre kan have glæde af bogen. Vækker også til eftertanke for pårørende.

Bogen bygger på en ph.d. afhandling, som er baseret på feltstudier og samtaler med ældre i overgangen mellem bolig i eget hjem og indflytning på plejehjem. Forfatteren har fulgt et antal ældre over længere tid og fået en tæt kontakt til dem. Det fysiske forfald betyder, at de ældre har brug for hjælp til at opretholde et socialt liv. Forfatteren er vidne til, hvordan fraværet af sociale kontakter betyder langsom social død. Ligeledes medfører manglende kontrol over eget liv, tab af status og nødvendigheden af at skille sig af med mange personlige ejendele, ændringer i identitet og selvbillede. Illustreret med farvefotos af de navngivne ældre.

Det er lykkedes forfatteren at bearbejde sin ph.d. i en form, så resultaterne bliver formidlet til dem, der er tættest på de ældre. Et godt eksempel på, hvordan forskningsbaseret viden når helt ud, hvor den giver mening. Den bliver samtidig meget rørende og personlig, da fokuspersonerne er gengivet med navn, portrætter og billeder fra hjemmene. Opbygningen er velegnet til undervisning for plejepersonalet; teksten igennem er pointer opsummeret, efterfulgt af konkrete anbefalinger til at afhjælpe situationen.

Det, der kommer nærmest emnet, er titlerne om ældre og ensomhed fx Et ældreliv i ensomhed?.


Sygeplejersken

Årg. 115, nr. 5 (2015)

af

af

Jette Bagh

Årg. 115, nr. 5 (2015)


Danske kommuner

Årg. 46, nr. 10 (2015)

af

af

Tom Ekeroth

Årg. 46, nr. 10 (2015)