Bøger / faglitteratur

Gader og mennesker i middelalderens & renæssancens København. Bind 1 : Indenfor middelaldervolden


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
192 sider: ill. (nogle i farver)
Udgivet
2017
Ophav

Beskrivelse


Om middelalderens og renæssancens københavnske kvarterer og gader. Opdelt i kvarterer til brug for planlægning af byvandringer, og med historier om de mennesker, der levede i husene.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Hans Michelsen

2006

I denne rigt illustrerede og gennemresearchede bog fortælles om middelalderens og renæssancens københavnske kvarterer og gader. Det er en beskrivelse af middelalderbyens historie især før de store brande i 1728 og 1795. Illustreret med gengivelser af akvareller, stik, opmålingstegninger og gamle fotos, og dér hvor det letter forståelsen gengives fotos fra Middelaldercentret i Nykøbing F. bl.a. med rekonstruktioner af middelalderhuse. Bogen er meget veldokumenteret og i beskrivelserne indgår ofte henvisninger til de arkæologiske undersøgelser, der danner grundlaget for at kunne beskrive byens historie. Undervejs fortælles mange små interessante historier om de mennesker, der levede i husene. Hvert afsnit indledes med et udsnit af Resens smukke kort fra 1677, og hvis man mister overblikket kan det vedføjede bykort bagest i bogen hjælpe læseren på rette vej. Flot tilrettelagt bog med en opdeling i kvarterer, der gør det muligt at benytte bogen som forberedelse til egne byvandringer eller blot til en gåtur i lænestolen.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. jan. 2018

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 2. jan. 2018

Læsere med interesse for Københavns ældste historie vil finde mange detaljerede oplysninger i denne fint illustrerede bog, der også kan benyttes som forberedelse til byvandringer.

Forfatteren er arkæolog og har skrevet en række bøger om Københavns historie. I denne bog beskrives middelalderens og renæssancens københavnske gader fra byens spæde start i 1000-tallet frem til midt i 1600-tallet. Efter en kort indledning og en generel overordnet beskrivelse af Københavns udvikling frem til midt i 1600-tallet, er bogen inddelt i seks kapitler dækkende hvert sit område af middelalderbyen. Hvert kapitel indledes med et udsnit af Resens kort fra 1674. Derefter gennemgås hver enkelt gades historie og udvikling. Med illustrationer i form af malerier, stik, tegninger, kort og gamle fotos. Der henvises til arkæologiske undersøgelser og skriftlige kilder. Bagerst i bogen findes tidstavle, ordliste og litteraturliste.

Rigt illustreret, velformidlet og veldokumenteret udgivelse om de københavnske gader og mennesker i middelalderen og renæssancen.

1. udgave, Gader og mennesker i middelalderens & renæssancens København. [Bind 1], udkom i 2006. Teksten i den nye udgave er gennemredigeret og suppleret med ny viden fra de seneste års udgravninger i forbindelse med det københavnske metrobyggeri. Andre bøger, fx Politikens bog om København, indeholder kapitler om vores hovedstad i middelalderen, men ingen så grundigt og gennemillustreret som denne bogGader og mennesker i middelalderens & renæssancens København. Bind 1 : Indenfor middelaldervoldenPolitikens bog om København1. udgave, Gader og mennesker i middelalderens & renæssancens København. [Bind 1], udkom i 2006. Teksten i den nye udgave er gennemredigeret og suppleret med ny viden fra de seneste års udgravninger i forbindelse med det københavnske metrobyggeri. Andre bøger, fx , indeholder kapitler om vores hovedstad i middelalderen, men ingen så grundigt og gennemillustreret som denne bog.


Jyllands-posten

d. 6. okt. 2006

af

af

Ole Feldbæk

d. 6. okt. 2006


Berlingske tidende

d. 29. dec. 2007

af

af

Jørgen Larsen

d. 29. dec. 2007


Kristeligt dagblad

d. 22. nov. 2006

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 22. nov. 2006


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 172 (2007)

af

af

Bente Thomsen

Nr. 172 (2007)