Gå til indholdGabriels gæstebud : portræt af en filmmager


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

479 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2008

genre/form

biografierOriginaludgave

2008


Beskrivelse


Forfatteren tegner et portræt af sin far, Gabriel Axel (f. 1918), der først starter karriere som skuespiller og siden som instruktør på teater, tv og film, som 70-årig fejrede sin og dansk films hidtil største triumf som Oscar-modtager for instruktionen af Babettes gæstebud. Har også budt på opgaver i sit "andet fædreland", Frankrig


Anmeldelser (6)


1. jan. 1970

For læsere med interesse for dansk film og teater i efterkrigstiden er denne biografi, der udgives i anledning af Gabriel Axels 90-års dag, noget nær lystlæsning. G.A. har i en menneskealder været "kulturel ambassadør" og som sådan befundet sig i et kulturelt krydsfelt mellem Danmark og Frankrig. En udgivelse der ellers næppe fordrer mange ord med på vejen!.

Karin Mørch, journalist og G.A.'s datter(!), tegner et både kærligt og fagligt portræt af en uhyre arbejdsom G.A. der efter en måske lidt ujævn karriere først som skuespiller og siden som instruktør på teater, tv og film, som 70-årig i 1988 fejrede sin og dansk films hidtil største triumf som Oscar-modtager for instruktionen af Babettes gæstebud. Bogen kommer i øvrigt vidt omkring i et næsten århundredlangt liv og karriereforløb der også har budt på opgaver i det "andet fædreland", Frankrig. Den er favnende og fyldig, men også letlæst og underholdende, sine steder anekdotisk, men ellers behageligt fri for det unødigt familiære eller anden lignende fidelitet.

Gabriel Axel er ikke tidligere biograferet i tilsvarende omfang. Litteratur om G.A. må derfor søges i artikler, interviews m.v. samt selvfølgelig i samleværker om dansk film. Se også korte artikler/opslag om G.A. i danskefilm.dk og Internet Movie Database.

Bogen tegner et loyalt og varmt portræt af den nu 90-årige Gabriel Axels mangeårige og utrættelige virke indenfor dansk, og når lejligheden ellers bød sig også fransk, teater og film.

Lektørudtalelse

Af

Finn Windfeldt Hansen

Jyllands-posten

Af

Johs. H. Christensen

d. 17. apr. 2008

Information

Af

Morten Piil

d. 17. apr. 2008

Berlingske tidende

Af

Ebbe Iversen

d. 19. apr. 2008

Weekendavisen

Af

Helle Broberg Nielsen

d. 30. apr. 2008

North-debat

Af

Carl Nørrested

Nr. 100 (2009) = North-art magazine nr. 116 (2009)


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2010

Bog

2008