Gå til indholdG for genganger


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

312 sider

Udgivet

2014

genre/form

roman,

krimiOriginaludgave

1994


Beskrivelse


Krimi med den kvindelige detektiv Kinsey Millhone, der under eftersøgningen af en klients familiemedlem bl.a. kommer ud i Mojaveørkenen. I en anden sag bliver Kinsey nødt til at hyre en bodyguard!


Anmeldelser (6)


9. okt. 2014

Vil tiltrække de mange som husker forfatterens banebrydende femikrimi-serie fra 1990'erne. Oplagt for dem, som sluger skandinaviske femikrimi-forfattere, der søger af fylde stilletterne ud efter fx Sue Grafton som regnes for én af femikrimiens pionerer.

Sue Grafton (f. 1940), der med sin alfabetserie startede en bølge af krimier med kvindelige opdagere holder stadig. Hun skriver i øvrigt stadig på serien. I denne genudgivelse er vi nu nået til 3. udg. på dansk af både F for flugt og G for genganger. Kinsey Milhones verden er et Californien, der næsten ligner det vi tror at kende. Dog er fx bynavnene fiktive, fx "Santa Teresa" eller "Floral Beach". Grafton beviser i de 2 krimier atter sin tæft for malende person- og miljøbeskrivelser. Det gør, at man næsten føler den californiske sol skinne mere eller mindre behageligt på huden. Hun er altså herlig hårdkogt den kvindelige detektiv. Og det på en underholdende måde, fx beskriver hun sig selv selvironisk med en næse, som godt nok har været brækket 2 gange, men som "stadig virker rimeligt godt". Og det gør den, næsen, og alt andet i disse 2 effektive velskrevne femikrimier.

I 2013 kom W for Wasted, der endnu ikke findes på dansk. T fortillid er nyeste på dansk. Grafton er sammen med Sara Paretsky en urmoder til femikrimien, der ikke mindst har skandinaviske arvtagere som Liza Marklund, Elsebeth Egholm og Sara Blædel.

En oplagt chance for at gøre serien komplet på hylden.

Lektørudtalelse

Af

Carsten Güllich-Nørby

18. dec. 2018

Med G for gengænger er vi nået til det 7. bind i den amerikanske serie om den kvindelige privatdetektiv Kinsey Millhone, som vi efterhånden kender så godt. Bøgerne kan sagtens læses hver forsig, selv om der sker en vis udvikling især på det sociale plan. I bogen her er der 2 sideløbende historier. På Kinseys 33 års fødselsdag sker der flere ting. Hun flytter tilbage til sinnyistandsatte lejlighed, og hun får til opgave at finde en ældre kvinde, som hendes datter ikke har hørt fra i mange måneder. Som det tredje får Kinsey at vide, at en mand, som hun har været medtil at få i fængsel, har hyret en lejemorder til at dræbe hende. Derfor bliver hun nødt til at ansætte en bodyguard, selv om det passer dårligt til hendes måde at leve på, at hun skal være afhængigaf andre. Begge sager bliver isat på en dramatisk men dog troværdig måde, og om den kærlighed, som (selvfølgelig?) opstår mellem Kinsey og hendes bodyguard fører til mere, får vi nok først at videi H. J. K. eller senere. Somsædvanlig er der tale om god underholdning med fine miljø- og personskildringer og alt fortalt med lune.

Lektørudtalelse

Af

Anne Grete Jacobsen

Det fri aktuelt

Af

Preben B. Christensen

1994-07-23

Information

Af

Birgitte Hesselaa

1994-08-15

Jyllands-posten

Af

Lars Ole Sauerberg

1994-07-24

Pinkerton

Af

A. Koch-Nielsen

Nr. 52/53 (1994)


Informationer og udgaver

Bog

2014

Bog

2000

Bog

2000

Bog

1994

Ebog

2014

Lydbog (net)

2014

Lydbog (net)

2004

Lydbog (bånd)

1995