Bøger / skønlitteratur / roman

Fundamentalisten - bag om mennesket


Beskrivelse


Selvbiografisk roman, der foregår i Iran under Shahen indtil hans fald i 1979. Hamid kæmper for et frit og demokratisk Iran, men kampen ender i fundamentalisme. Hamid bliver Khomenigardist og troende muslim, men er nødt til at flygte i 1984.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 2011

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 28. feb. 2011

Spændende og vedkommende selvbiografisk roman, der sprogmæssigt er et pænt stykke over Virkelighedens verden. Kan læses af alle med lyst til en god historie eller interesse for andre landes kultur og historie. På trods af den indbydende forside, kræver bogen nok lidt aktiv formidling for at blive lånt ud.

Hvemon (forkortelse for: Hamid Var Egentligt Mit Oprindelige Navn) er født i 1962 og kom i 1984 til Danmark som iransk flygtning. Han var med til at vælte Shahens forhadte styre i 1979, og var i mere end 3 år instruktør i Khomeinis religiøse eliteenhed Revolutionsgarden. Kampen for frihed og demokrati viser sig dog at være et tveægget sværd, for med de islamiske præster ved magten indføres et nyt undertrykkende regime som ikke accepterer anderledes tænkende og forfatteren må til sidst flygte for sit liv. Med de aktuelle frihedsoprør i flere arabiske lande in mente, kan bogen ses som en advarsel om hvad der kan ske. Det er dog også en meget personlig historie som giver et indblik i personen bag fundamentalisten, og afmytologiserer det dæmoniske skræmmebillede der ofte manes frem. Det hele er skrevet i et poetisk og malende sprog, som er medvirkende til en melankolsk og rørende læseoplevelse.

Emnemæssigt kan Hvemon sammenlignes med fx Den forbudte frelse, 2. udg. 2010, men sprogmæssigt er den i en kategori for sig.

Lille af størrelse, men stor af sind. Velskrevet fortælling som giver et fint indblik i et dystert kapitel af Irans historie.


Weekendavisen

d. 18. mar. 2011

af

af

Heidi Laura

d. 18. mar. 2011