Bøger / faglitteratur

Frygtens anatomi : hvorfor vi har så svært ved at vurdere risiko


Beskrivelse


Det moderne menneskes irrationelle frygt forklares ud fra risikovurdering og socialpsykologi.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. dec. 2009

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 8. dec. 2009

Debatbog om frygtkultur i de moderne vestlige civilisationer. Bogen påviser gennem et væld af eksempler, at den kollektive frygt for snart det ene snart det andet fænomen intet har med reel risiko at gøre.

Sociologen Ulrich Beck introducerede i 1986 begrebet risikosamfundet som en beskrivelse af lande med forhøjet opmærksomhed på risici, og hvor folk er så bange som aldrig før. Til forskel fra Ulrich Beck mener denne bogs forfatter, som har universitetsgrader i historie og jura, men i dag arbejder med journalistik, at vi aldrig har levet et tryggere liv end nu, og at vi paradoksalt nok heller aldrig har været så bange. Dette hænger kun til dels sammen med medieeksponeringen af terror, klimaforandringer og andre trusler. Det handler i lige så høj grad om vores tænkning, hvor manglen på samspil "mellem vores intuition og fornuft ofte får os til at drage absurde konklusioner, når vi skal vurdere risiko." Tonen er veloplagt og slagfærdig, argumentationen skarp og lige i øjet, så bogen er en fornøjelse at læse. Forfatteren er canadier.

Bredere funderet end Frygt & fornuft : i terrorens tidsalder, 2008, der har et dansk udgangspunkt og koncentrerer sig om frygten, der er fulgt i kølvandet på 11. september 2001. Andre sammenlignelige titler er Frygt, 2008 og Moralsk panik, 2005, der begge argumenterer på lignende vis.

Veloplagt og skarpsindig bog om det moderne menneskes irrationelle frygt, der styrer vores adfærd og begrænser vores frihed - ofte med store risici til følge.