Bøger / skønlitteratur / roman

Fru Marie Grubbe


Beskrivelse


Historisk roman fra det 17. århundrede. Bogen skildrer adelskvinden Marie Grubbe (1643-1718), der socialt set går til bunds for sin kærligheds skyld.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. jan. 2006

af

af

Henrik H. Pedersen

d. 9. jan. 2006

Denne paperback version i serien Gyldendal klassikere er udgivet på et heldigt tidspunkt. Den er jo som bekendt medtaget i den litterære kanon og udgivelsen her er 2. udgave med kun en mindre ændring på forsiden i forhold til 1. udgaven fra 2004. I nærværende udgave fylder maleriet af adelskvinden Fru Marie Grubbe hele forsiden og det lille portræt af J. P. Jacobsen er fjernet i forhold til 1. udgaven. Desuden er tilføjet en lille tekst-vignet, som forsøger at lokke underholdningslæserne til med ordene: "Gribende historie om adelskvinden med de stærke drifter og drømme" og det er både ganske rigtigt og måske lidt for sukkersødt i forhold til indholdet. Sammenlagt må jeg dog konkludere at 2. udgaven tager sig lidt frækkere ud. Selve teksten er et fotografisk genoptryk fra 1913-udgaven. Ellers findes adskillige udgaver indenfor de senere år bl.a. den, i studiesammenhæng, meget brugbare udgave fra 2003 i serien Danske klassikere fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og Borgen.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. juli 2003

af

af

Anny Skov Madsen

d. 14. juli 2003

Fru Marie Grubbe er J. P. Jacobsens debutroman fra 1876, en levende klassiker, som kan læses og genlæses, og hver gang viser den nye sider af hovedpersonen, af tiden, historien og miljøet. Marie Grubbe (1643-1718) var datter af lensmand Erik Grubbe til Tjele. Hun var gift med Ulrik Frederik Gyldenløve, en uægte søn af Frederik d. 3, og som senere blev statholder i Norge. Efter skilsmissen giftede hun sig med herremanden Palle Dyre, og sammen forpagtede de godset i Tjele. Her forelskede hun sig lidenskabeligt i ladefogeden Søren. Efter langvarige retsforhandlinger opnåede hun skilsmisse for at leve et omskifteligt rakkerliv sammen med Søren, indtil de slog sig ned ved Grønsund på Falster. Marie Grubbes dramatiske skæbne fra de bonede gulve til et fattigt liv har været en lang kilde til litterær inspiration bl.a. Holbergs Epistel 89 (1748), Blicher i En landsbydegns dagbog (1824), H.C. Andersen i eventyret Hønse-Grethes familie (1869). Det er en rigt facetteret, moderne kvindeskildring, som stadig fascinerer digtere og læsere. Denne udgave udkom første gang i 1989 og har et omfattende efterskrift, kildehenvisninger, bibliografi og noter. Det er desværre ikke blevet ajourført.


litteratursiden.dk

d. 19. maj 2020

af

af

Per Eilif Månson

d. 19. maj 2020

Fru Marie Grubbe er en af de helt store kvinder i dansk litteratur, baseret på historien om adelskvinden, der satte sin vilje igennem. Vi møder Marie Grubbe som ung drømmende datter på godset Tjele ud...


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 4, nr. 2 (1990)

af

af

Margrethe Andreassen

Årg. 4, nr. 2 (1990)


Weekendavisen

d. 23. feb. 1990

af

af

Henrik Neiiendam

d. 23. feb. 1990



Informationer og udgaver