Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Fru Ingvarsens chatol


Beskrivelse


Thomas er næsten 15 år og bor sammen med sin mor, fru Ingvarsen, i en lejlighed i Vanløse. Moren har mange sære principper, og Thomas må have sit eget liv.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. nov. 2002

af

af

Birgit Hald

d. 16. nov. 2002

Bent Vinn Nielsens første roman for unge siden 80'erne er en velkomponeret, kort og koncentreret historie om at turde overskride nogle grænser og komme mere fri og afklaret videre med sit liv. Det er en stilfærdig roman uden den store dramatik hvor hovedvægten ligger på det psykologiske plan, og læserne skal findes blandt de modne 13-15-årige. Hovedpersonen Thomas på næsten 15 fortæller med flashbacks i et godt sprog krydret med morens typiske udtryk om deres klaustrofobiske tilværelse i en lejlighed i Vanløse. Miljøet er beskrevet så man tydeligt ser såvel lejligheden som omgivelserne for sig ligesom personbeskrivelserne er meget overbevisende. Handlingen udspilles på dagen for EF-afstemningen d. 2.10. 1972, men moren, fru Ingvarsen, har bestemt at politik ikke er noget for dem. Det er der så meget andet der heller ikke er, men Thomas har så småt startet et oprør mod morens omklamring og isolering ved at pjække fra skole, drikke øl og omgås en dreng moren ikke synes er passende selskab. Den afgørende ændring i forholdet mellem moren og Thomas og i deres lukkethed overfor omverdenen sker denne historiske dag. Moren kommer ud for en ulykke, og Thomas får kigget i chatollet og afsløret den livsløgn deres tilværelse er bygget op om.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. nov. 2002

af

af

Ingrid Martlev (skole)

d. 16. nov. 2002

I serien Frit for fantasi, som rummer mange spændende og fine små romaner - eller store noveller om man vil - er nu udkommet endnu en lille perle. Den foregår d. 2. oktober 1972. På dagen, hvor Danmark blev stemt ind i EF, ser fru Ingvarsens søn, Thomas, tilbage på sit 15-årige liv, mens han venter på mændene fra telefonselskabet. Via disse erindringsbilleder gives læseren en fint billede af småborgerlig- og arbejderklassemiljøer og deres mennesker i Vanløse i 60-erne. Gennem billeder i det gamle chatol opdager den "pæne" Thomas, at han i virkeligheden ikke er søn af sin far, men af dennes gode ven, som den nydelige fru Ingvarsen turede rundt med i sine vilde unge dage i Sverige. Bogen rummer desuden fine beskrivelser af Thomas' begyndende pubertet og løsrivelse fra moren. Det er herlig læsning med rigelige muligheder for arbejde med litteraturen på mange niveauer. Især egnet til folkeskolens ældste klasser som hovedværk og på ungdomsuddannelserne. Kan læses fra 6. klasse, men vil først have interesse på et højere klassetrin, men nok mest i undervisningssammenhæng.


Information

d. 13. mar. 2003

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 13. mar. 2003


Standart

Årg. 17, nr. 1 (2003)

af

af

Brian Andreasen

Årg. 17, nr. 1 (2003)