Bøger / faglitteratur

Fru Damgaard


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Med Bitten Damgaard som gennemgående figur fortælles historien om dengang Herning blev en kunsthistorisk pionerby i Danmark, da fabrikanten Aage Damgaard inviterede kunstnere til at arbejde på sine fabrikker - som kunstnere.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. sep. 2011

af

af

Conni Boll Christensen

d. 13. sep. 2011

Kunstbog for lånere, der interesser sig for epoken, der takket være fabrikanten Aage Damgaard gjorde Herning til en kunsthistorisk pionerby, som i dag kan byde på mange kunstneriske oplevelser bl.a. kunstmuseet HEART og Cronhammers Elia.

Kunstnere er gennem tiderne blev inviteret til at udsmykke bygninger både inde og ude, oftest til glæde for samfundets spidser. Men i 1950érne inviterede ejeren af skjortefabrikken Angli i Herning den unge kunstner Paul Gadegaard til at stå for en totaludsmykning af fabrikken. En kraftpræstation, som blev kaldt Danmarks største socialrealistiske maleri. Senere kom andre stor kunstnere til at arbejde sammen med Damgaard. I flæng kan nævnes Svend Wiig Hansen, Robert Jacobsen, Carl-Henning Pedersen og den noget kontroversielle Manzoni, der bogstaveligt lavede "Merde d'Artiste". Fabrikantens kone Bitten Damgaard fulgte begivenhederne på tætteste hold. Hun er den gennemgående figur i bogen og fortæller historierne til forfatteren Torben Weirup, som elegant knytter trådene til datidens kunstdebat og omgivende samfund. Smukt illustreret med kunstgengivelser og private fotos. Med forord af Cronhammer.

Læs om Herning, Damgaard og kunsten i bl.a. Damgaards erindringer fra 1980 og Eigil Søholms Angli gjorde det fra 1992.

Endnu en imponerende og interessant bog af kunstanmelderen Torben Weirup, hvor han med Fru Damgaard i hovedrollen fortæller den skelsættende historie om dengang i 1950'erne, hvor kunsten kom, så og sejrede i Herning.