Bøger / faglitteratur / essays

Frisk fisk til inkaen : 42 essays om det lange løb


Beskrivelse


Forfatteren reflekterer over sine erfaringer med løbets slægtskab til læsning, skrivning og tænkning, og han beskriver det lange løbs kulturhistorie og løbekunstens betydning for civilisationers og menneskers udvikling.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2002

af

af

Keld Lau Larsen

d. 5. apr. 2002

Titlen er taget fra et af bogens essays om netværket af løbere i Inkaens rige. Han får bragt frisk fisk fra Titicacasøen 450 kilometer borte. Historien er typisk for alle kapitlerne, noget med at løbe langt og oftest noget med oprindelige folkeslag. Forfatteren løber selv langt og har herunder fået ideen til bogen. Ellers bevæger beretningerne sig vidt omkring over tid og rum. Han reflekterer over menneskets brug af evnen til at løbe langt og især den psykiske indvirkning / oplevelse. Han er belæst - ja nærmest lærd med et utal af citater. Alligevel er teksten relativ let at læse. Forfatteren arbejder for Dansk Flygtningehjælp og har tidligere skrevet 2 essaysamlinger: Det ukrænkelige, 1996 og Kvinde på Dronning Louises Bro, 2000, som mest handler om flygtninge og menneskerettigheder. Den nye bog henvender sig til kræsne læsere af dybsindige tanker og ikke til løbere i almindelighed. Der er 42 kapitler, et for hver kilometer i et maraton - de sidste 195 meter må læseren selv klare sig, siger forfatteren. Der sluttes med en slags noter uden sidehenvisninger med litteraturhenvisninger og herunder især internetadresser.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. okt. 2012

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 16. okt. 2012

Hvorfor løber vi? Denne bog henvender sig til tænksomme løbere, som ser på løb som mere end bare det at bevæge sig, sætte sig et mål og gennemføre det, men hvor det at løbe også har sin egen kultur, sin egen nødvendighed.

Klaus Rothstein er studievært på DR's Skønlitteratur på P1, derudover er han journalist på Weekendavisen og forfatter til en række essaysamlinger. I 2002 udgav han en bog om menneskets løbekultur Frisk fisk til inkaen. Bogen er udsolgt og stadig efterspurgt, og derfor kommer den i en ny udgave. 1. udgaven bestod af 42 essays, et for hver af marathonløbets 42 km, og hvor man selv måtte tænke sig til de sidste 195 meter. I den nye udgave er der tilføjet et essay om homo currens, det løbende menneske, hvor forfatteren kommer ind på de nyeste trends inden for løbekulturen, desuden er der skrevet et nyt forord. Klaus Rothstein kommer vidt omkring i sine essays, her er historier om legendariske løbere, om hvordan kommunikationen foregik ved hjælp af løbere i inkariget, og overvejelser over den nyeste udvikling inden for løb med 2 tendenser : det ekstreme og løb, hvor det sociale og glæden ved løb er i centrum.

Livet i løb og Født til løb, begge 2012 er to eksempler på bøger om glæden ved og tanker om løb.

Klaus Rothsteins bog er spændende læsning, som kan sætte tankerne i gang hos løbere om løbet som civilisation, magtsprog, kunst, underholdning og samvær. Da 2. udgaven er 10 sider større, synes jeg der er god grund til at skifte 1. udgaven ud.


Politiken

d. 17. apr. 2002

af

af

Anders Bodelsen

d. 17. apr. 2002


Berlingske tidende

d. 18. apr. 2002

af

af

Peter Wivel

d. 18. apr. 2002


Information

d. 25. apr. 2002

af

af

Rune Lykkeberg

d. 25. apr. 2002


Weekendavisen

d. 19. apr. 2002

af

af

Erik Steffensen

d. 19. apr. 2002