Bøger / faglitteratur

Frihed og retfærdighed - arv og aktualitet


Beskrivelse


Centrale aspekter af frihedens idehistorie bliver eksemplificeret og en aktuel humanistisk frihedsforståelse søges indkredset.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. dec. 2011

af

af

Sune Hundebøll

d. 8. dec. 2011

Bogen henvender sig til læsere, der interesser sig for frihed og frihedsbegrebet, samt læsere med hang til filosofiske overvejelser.

Forfatteren er cand.mag. i idehistorie. Siden han var redaktør for tidsskriftet "Faklen", har han været en del af den offentlige debat. Han er fast blogger på Politiken.dk og har udgivet en lang række bøger som Matrix og ulydighedens evangelium og Danmark er en kvinde. I denne bog undersøger han frihedens idéhistorie, og han leverer nogle humanistiske bud på svar på afvejningen mellem frihed og kontrol. Teksten trækker på antikkens og oplysningstidens tænkere, både de der argumenterede for frihed og de, der talte mod. For nogle vil bogen forekommer langhåret, for andre superinteressant. Værket skriver sig ind i en aktuel debat om frihed og retssikkerhed vs. terrorbekæmpelse.

Værket er sidste del af en trilogi om humanismens rødder, de forgående titler er Renæssancen og humanismens rødder og Oplysning og tolerance. Emnet er der mange der beskæftiger sig med, men bogen er forfatterens personlige bud på en fremlæggelse af begreberne frihed og ufrihed.

Et spændende idéhistorisk indlæg i karakteristikken af frihed.