Bøger / faglitteratur

Fremmede kroppe : om videnskab, national identitet og klassificeringer af det fremmede


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Udefrakommende menneskers tilstedeværelse i det danske samfund har hyppigt været genstand for debat. Med afsæt i kroppens rolle som klassificeringskategori undersøges de historiske baggrunde for klassificeringerne af fremmedhed.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. nov. 2014

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 21. nov. 2014

Om kroppen som markør af et kulturelt tilhørsforhold og en social klassificeringskategori. For antropologisk interesserede og forskere på højere læreanstalter.

Hvordan skelne mellem dansk og ikke-dansk, og hvordan kan kroppen bruges til at kategorisere og identificere det fremmede fra det kendte. Med afsæt i et historisk rids af kroppens betydning for at identificere kulturelle og nationale forskelle analyserer ph.d. i kulturhistorie Søren Hansen forskellige klassificeringer og betydningen i synet på fremmede i samfundet. Der inddrages litterære og videnskabelige eksempler fra antropologien. Bogen behandler perioden fra 1800-tallet frem til 1945 og tiden derefter, hvor man med bl.a. UNESCO forsøgte at skabe et nyt syn på klassificeringerne.

De udvalgte litterære og antropologiske eksempler illustrerer en både almen og modsætningsfyldt forståelse af samfundet ligesom nationalvidenskabelige opfattelser og racemæssige synspunkter har dyb bund i samfundet. En vanskelig, men spændende undersøgelse af kroppen og dens betydning i forhold til at skelne det fremmede, menneskets nationale tilhørsforhold og udviklingsstadie.

Der findes ikke noget sammenligneligt med denne bogs fokus på klassificering af kroppen og dens markering af socialt og kulturelt tilhørsforhold.