Gå til indholdFranz Stangl : fra eutanasi til jødeudryddelse


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

495 sider: ill.

Udgivet

2020

genre/form

biografierOriginaludgave

2020


Beskrivelse


En grundig og omfattende biografi om den østrigske krigsforbryder Franz Stangl, der bl.a. som kommandant for udryddelseslejrene Sobibór og Treblinka var medskyldig i mord på mindst 400.000 mennesker. Uhyggelig læsning til interesserede i nazismens vanvittige og samtidigt helt banale ondskab


Anmeldelser (7)


8. sep. 2020

En grundig og omfattende biografi om den østrigske krigsforbryder Franz Stangl, der bl.a. som kommandant for udryddelseslejrene Sobibór og Treblinka var medskyldig i mord på mindst 400.000 mennesker. Uhyggelig læsning til interesserede i nazismens vanvittige og samtidigt helt banale ondskab.

Stangls ansættelse som kriminalbetjent ved Gestapo førte ham i 1940 til organisationen "T4", som varetog de hemmelige, statslige "nådesdrab" på samfundets "ballasteksistenser", dvs. borgere med div. handicap. Den erfaring kvalificerede ham til sit videre hverv som administrator af udryddelseslejrene. Bogen viser, at selvom Stangl, frem til sin død i sin fængselscelle i 1971, ikke mente at have gjort noget galt, så var han gennem hele perioden bevidst om, at hans job havde været at muliggøre massemord.

Anders Otte Stensager skriver sagligt og vedkommende om Stangls modbydelige virke. Hvad der foregik under nazismens rædselsregime, og hvorfor det foregik, vil nok aldrig kunne begribes til fulde, men her kommer man nok så tæt på én af gerningsmændene, som det er muligt med moderne historievidenskab, fordi Stensager kløgtigt både skriver med blik for personen Stangl og indretningen af det iskolde samfund, han fungerede i.

Det er den eneste biografi om Stangl på dansk. Stensager, der er uddannet arkæolog, har tidligere skrevet om 2. verdenskrigs rædsler i Dødens engel


Kvinderne i Ravensbrück


: Josef Mengeles liv og forbrydelse og Kvinderne i RavensbrückDet er den eneste biografi om Stangl på dansk. Stensager, der er uddannet arkæolog, har tidligere skrevet om 2. verdenskrigs rædsler i Dødens engel: Josef Mengeles liv og forbrydelse og Det er den eneste biografi om Stangl på dansk. Stensager, der er uddannet arkæolog, har tidligere skrevet om 2. verdenskrigs rædsler i Dødens engel: Josef Mengeles liv og forbrydelse og Kvinderne i Ravensbrück.

Lektørudtalelse

Af

Christian Hundebøl Høj

Historie-online.dk [online]

Af

Palle Andersen (f. 1955)

2020-12-09

Politiken

Af

Jes Stein Pedersen

d. 28. sep. 2020

Kristeligt dagblad

Af

Christian Egander Skov

d. 2. feb. 2021

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 18. sep. 2020

Weekendavisen

Af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 15. nov. 2020

Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Af

Allan Nielsen (f. 1974-03-08)

Nr. 229 (2021)


Informationer og udgaver

Bog

2020

Ebog

2020

Lydbog (net)

2020