Gå til indholdFra uddannelsessystemets udkant : fra forsorg til folkeskole


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

173 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2013

Originaludgave

2013


Beskrivelse


Fagbog, der grundigt beskriver undervisning af åndssvage igennem tiderne, fra ingen undervisning overhovedet, til opbygningen af et skolesystem efter anden verdenskrig til kommunalreformen i 2007


Anmeldelser (4)


5. mar. 2013

Denne bog fortæller historien om undervisnings- og skoleudvikling for åndssvage. Den er skrevet for pædagoger, lærere, andre fagpersoner og familier til psykisk udviklingshæmmede.

Bogen har som emne historie og udvikling af skoler og undervisning for åndssvage i Danmark fra sidst i 1800-tallet over opbygningen af et skolesystem efter anden verdenskrig til gennemførelsen af kommunalreformen i 2007, dvs. fra ingen undervisning overhovedet, over særundervisning til inklusion i folkeskolen. Bogen er skrevet af Laust Torp Jensen, lærer på Vestermarkskolen, en specialskole i Aars. Bogen starter ved de første undervisningsforsøg i slutningen af 1800-tallet. Den første danske skolelov fra 1814 fastslog at alle danske børn havde ret og pligt til undervisning. Den havde en undtagelse, de åndssvage børn. I 1959 kom den første åndssvagelov og så tog moderniseringen af åndssvageforsorgens skolevæsen fart. Der blev bygget eksternatskoler. Senere blev opgaven udlagt til amterne og til folkeskolen. Bogen beskriver hvordan i alment sprog.

Det er ikke muligt at finde en bog, der dækker emnet helt. Fra Gamle Bakkehus til grønne skoler : historiske artikler og kildeskrifter om åndssvageskolens 125-årige historie og dens forhistorie, 1982 redigeret af Halvor Egekvist dækker noget af perioden.

Fagbog, der grundigt beskriver undervisning af åndssvage igennem tiderne, fra ingen undervisning overhovedet, til opbygningen af et skolesystem efter anden verdenskrig til kommunalreformen i 2007.

Lektørudtalelse

Af

Else Marie Reedtz Cohen

Socialpædagogen

Af

Lone Marie Pedersen

Årg. 70, nr. 8 (2013)

Fagbladet folkeskolen [online]

Af

Ning de Coninck-Smith

2013-04-02

Handicaphistorisk tidsskrift

Af

Birgit Kirkebæk

Nr. 29 (2013)


Informationer og udgaver

Bog

2013