Bøger / faglitteratur / bibliografier

Fra Murmansk til Stillehavet : historien om en dansk krigssejler i allieret tjeneste 1940-1945


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
286 sider: ill. (nogle i farver)
Udgivet
2020
Ophav
Genre og form
bibliografier

Beskrivelse


Biografisk skildring med omdrejningspunkt i den danske sømand Axel Emil Martin Woythals oplevelser under 2. verdenskrig. En krigssejlers historie om livet til søs på godt og ondt, men også om stærke venskaber og forhold til kvinder på tre kontinenter.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juni 2020

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 11. juni 2020

Biografisk skildring af Axel Emil Martins dramatiske og voldsomme oplevelser som sømand under 2.verdenskrig. For læsere med interesse for 2. verdenskrig og biografier.

Axel Emil Martin Woythal var en dansk sømand, som den 9. april var i Skotland for at hente en last kul. Derfor kom han i allieret tjeneste og vendte først tilbage til Danmark i 1946. Bogen giver en kronologisk skildring af hans begivenhedsrige liv til søs, fra han i 1940 deltog i evakueringen af engelske soldater fra Dunkirk over sammenstød med ubåde i det indiske ocean i 1942 til kamikaze-angreb ved Ny Guinea i 1945. Omdrejningspunktet i bogen er da også Woythals krigsoplevelser, men bogen skildrer også personen bag og livet til søs, herunder hans venskaber og forhold til kvinder på tre kontinenter. Bogen er illustreret og indeholder bl.a. et skibsregister og en medaljeoversigt. Skrevet af Axels søn, Arne Woythal. Han arbejder til daglig som drabsefterforsker i politiet og debuterede i 2016 med kriminalromanen De dræbtes advokat.

Yderst velfortalt og velformidlet bog, som både beretter om vigtige begivenheder i krigens gang og giver et personligt indblik i en dansk sømands begivenhedsrige liv. Bogen fremhæver samlet set også den store indsats, danske søfolk gjorde i løbet af krigens 5 år.

I Krigssejler 1939-45 fortæller seks danske sømænd i interviewform om deres oplevelser på allierede skibe og om deres konstante angst for at blive torpederet, bombet af fly, beskudt eller løbe på en mine.