Bøger / faglitteratur

Fra konflikt til dialog i skolen : overvejelser og værktøjer


Beskrivelse


Med eksempler fra skolens hverdag giver forfatteren redskaber til at forvandle konflikt til dialog, blandt andet ved hjælp af mediationsmetoden, elevmægling, aktiv lytning, girafsprog, cirkelsamtale og forumspil.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. juni 2003

af

af

Boy Olesen (skole)

d. 27. juni 2003

Mange læreres liste over skolearbejdets største udfordringer indeholder punktet konfliktløsning eller konflikthåndtering. Denne bog er et særdeles velegnet værktøj til arbejdet med netop dette. Ikke noget andet job afstedkommer så mange relationer mennesker imellem som lærerens og pædagogens, og dermed muligheden for modsatrettede forventninger. Alle lærere og pædagoger kan identificere sig med bogens indhold ikke mindst beskrivelsen af hvordan forskellige konflikter oftest håndteres. Bogen kommer her med mange bud på hvordan det måske burde gøres fx måden at sige tingene på er ikke ligegyldig, dette i forhold til elever, leder, forældre og kolleger, vigtigheden af aktiv lytning og konflikthåndtering i klasserummet. Bogen har et stort afsnit om mægling og mediation i skolen, både hvordan voksne kan mægle men også hvordan børn kan være mæglere. Bogen har mange praksiseksempler og øvelsesforslag til brug i fx klassen. Her er gode ideer og forslag til hvordan man kan opbygge en god kultur i såvel klasse som i hele institutionen. Bogen bør læses af alle der arbejder i skolen, og danne grundlag for teamdrøftelser til gavn for skolens mange mellemmenneskelige relationer.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Karsten Boll

2006

Denne 2. udgave af den udmærkede bog om konflikthåndtering og konfliktløsningsmodeller i folkeskolen følger meget fint 1. udgavens tekst. I de første kapitler er der tilføjet relevante afsnit som yderligere belysning af indholdet ligesom der et enkelt sted er fjernet et afsnit, som ikke længere har relevans, da politiske beslutninger ændrede fakta. Desuden er der tilføjet et nyt kapitel om mægling i skolen, der fortæller om, hvad der henholdsvis fremmer og hæmmer mægling. Desuden er der væsentlige tilføjelser i kapitlet om "...mægling i grupper", som kan berettige, at man vælger at udskifte 1. udgave. Bogen er oplagt for alle, der i deres arbejde kommer i berøring med konflikter og løsning af dem - både blandt pædagoger og lærere. Med de mange praksiseksempler på elevmægling, læreres/pædagogers og lederes roller er bogen oplagt udgangspunkt for, at man på de respektive steder får lavet strategier for, hvordan man håndterer konfliktløsning. Layoutmæssigt ligner bogen 1. udgave, dog sådan, at skrifttypen er blevet en smule mindre. Det betyder, at tilføjelserne i de første afsnit faktisk indpasses, så udgaverne stort set passer side for side frem til de nye tilføjelser. Bogen har indholdsfortegnelse og bagest forslag til videre læsning af såvel bogligt som web-baseret materiale.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 48 (2003)

af

af

Ole Jakobsen

Årg. 120, nr. 48 (2003)


Skolen i morgen

Årg. 8, nr. 1 (2004)

af

af

Per Bregengaard

Årg. 8, nr. 1 (2004)


Psykologisk pædagogisk rådgivning

Årg. 41, nr. 2 (2004)

af

af

Eivind Fruelund

Årg. 41, nr. 2 (2004)


Psykologisk pædagogisk rådgivning

Årg. 44, nr. 1 (2007)

af

af

Bjørn Blæsel

Årg. 44, nr. 1 (2007)