Bøger / faglitteratur

Fra fravær til fællesskab : hvad kan skolen gøre?


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Interessant og vigtig bog, der i forbindelse med elevers skolefravær, sætter fokus på skolens rolle og handlemuligheder i forhold til at nedbringe fraværet. Bogen henvender sig til alle skoleprofessionelle.

Indhold

Fokus på fravær (Skolens fællesskab ; To ubekendte) ; Hvad er fravær? (Fraværskategorier ; Skolevægring ; Pjæk ; Tilbageholdelse ; Fra individ til relation og kultur ; Skoleeksklusion ; Fraværets forskellige former ; Et spørgsmål om erkendelsesteori) ; Børnenes fortællinger (At se med eleverne ; At lytte med eleverne ; Alexander ; Lea ; Sofie ; Når skoleoplevelser fører til fravær) ; Fra fravær til skoletrivsel (Forebyg fravær ; Forholdet til de voksne ; Forholdet til kammeraterne ; Mobning og ensomhed ; Forholdet til det faglige ; Kedsomhed ; Motivation og trivsel ; Elevengagement ; Skoletilhør) ; Skolekulturens betydning for fravær (Hvad er skolekultur? ; Tre forskellige skolekulturer ; Den aggressive skolekultur ; Den passive skolekultur ; Den proaktive skolekultur) ; Hvad kan skolen gøre? (Et fælles afsæt ; Håndtering af fravær ; Foldagers fem faser i håndtering af fravær ; Hurtig handling ; Forebyggelse af fravær ; Rettidige relevante indsatser ; At arbejde med skoletilhør) ; Samarbejde med forældre (En vigtig opgave ; Skoleledernes forpligtelser ; Fravær rammer familierne ; Relationen mellem skole og forældre ; Børn i skoletrivsel giver glade forældre ; Et responsivt forældresamarbejde ; Responsive kendetegn ; Et positivt forældresyn) ; Fra fravær til fællesskab (Det kan skolen gøre) ; Det videre arbejde (Ni opgaver)


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 2021

af

af

Boy Olesen

d. 19. nov. 2021

Interessant og vigtig bog, der i forbindelse med elevers skolefravær, sætter fokus på skolens rolle og handlemuligheder i forhold til at nedbringe fraværet. Bogen henvender sig til alle skoleprofessionelle.

Udgangspunktet for bogen er elevers stigende fravær i skolen. Det har typisk været sådan, at man fokuserede på barnet og dets familie for at finde årsager til fraværet fra skolen. Her fokuserer man i stedet på, hvad skolen kan gøre for at øge børnenes fremmøde. Det er vigtigt at inddrage børnene i løsningen af problemet med fravær. Bogen definerer forskellige former for fravær fx skolevægring, pjæk og tilbageholdelse. Eksempler på yderligere indhold er: "Fra fravær til skoletrivsel", "Skolekulturens betydning for fravær" og "Samarbejde med forældre".

Overskuelig og velskrevet bog, der på en god måde præsenterer nogle teorier omkring skolefravær, men også giver nogle praktiske og metodiske ideer til hvordan fravær kan forebygges fx i kapitlet "Hvad kan skolen gøre?" Det er en stor styrke, at bogen har tre cases, hvor tre elever fortæller om deres skoleliv. Det er også værd at fremhæve at der slutteligt i bogen er skitseret en række opgaver/øvelser som kan benyttes i samarbejdet på en skole omkring nedbringelse af elevfraværet.

Bogen kan relateres til Skolefravær : at forstå og håndtere skolefravær og skolevægring.


Specialpædagogik

Årg. 41, nr. 4 (2021)

af

af

Ulla Clausen

Årg. 41, nr. 4 (2021)