Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Forsvar for tolv tosser : en udviklingshistorie


Beskrivelse


Robert Zlansky fortæller om sit liv fra barndommens opvågnen til hans 35. år - om politisk arbejde og deltagelse i BZ'elser, om kærester og venner, om druk, stoffer og selve livets mening.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. nov. 2005

af

af

Elin Søborg

d. 9. nov. 2005

Denne selvbiografiske roman udkom første gang i 1995. Nu har forfatteren gennemskrevet den og lavet lidt tilføjelser for at højne den litterære kvalitet og udbygge billedet af venstrefløjsaktivisten Robert Slanzsky, der i 70erne og 80erne deltager aktivt i de politiske ungdomsbevægelser, især bz-bevægelserne både i Århus og København beskrives tæt, efterhånden bliver psykisk syg og kommer ind i en cirkel af misbrug, psykiatriske indlæggelser og forvaringer. Det er Robert selv, der beskriver aktiviteterne og tankerne bag, og det giver et bedre overblik over tidens venstrefløjsaktiviteter og -problemer end over ham selv. Først da paranoiaen sætter ind, bliver Robert en person, man får føling med, og den beskrives intenst og gribende. Også de forskellige indlæggelser og den ydmygende behandling beskrives stærkt, man sidder dog trods det gode sprog tilbage med fornemmelsen af en dokumentarroman med sit primære publikum blandt dem, der selv har oplevet tiden, snarere end et helstøbt litterært værk. Romanen er oprindeligt skrevet i forbindelse med indlæggelserne, og forfatteren har derforuden fra 1993 udgivet en række digte og har i en lang årrække arbejdet som billedkunstner.


Bibliotekernes vurdering

d. 1. feb. 1996

af

af

Helle Winther Olsen

d. 1. feb. 1996

Forf. er født 1958 og har fået udgivet digtsamlingen Smid gud ud (95). Under et langvarigt ophold på et psykiatrisk hospital begyndte han - med udgangspunkt i sit eget liv - at skrive en generationsroman om dem, der voksede op i 70'erne. Gennem hovedpersonen, den søgende Robert, får vi indtryk af et engageret ungdomsliv med politisk arbejde i foreninger og elevorganisationer, med planlægning og deltagelse i BZ'elser, med venskab og kærester. Men også af en sjæl, der er i konstant uro, og som via druk, stoffer og forsk. autoriteters svigt forvilder sig langt ud i en psykose, som medfører indlæggelser og først mod bogens slutning når til en form for afklarethed. Forf. har en god historie at fortælle - sin egen - og vil advare sine læsere mod de faldgruber, han selv faldt i. I beskr. af tiden og de forsk. miljøer er der mange gode detaljer, men bogen bærer tydeligt præg af, at det har været svært at skabe distance nok til at gøre Robert levende og til at formidle erindringerne i litterær form. Sproget er heller ikke så sikkert, så trods gode ansatser er bogen slet ikke på niveau med generationsromaner af f.eks. Lynggård, Bryld og Green Jensen.