Gå til indholdBøger / skønlitteratur / roman

Forstyrret jord : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

299 sider

Udgivet

2020

Ophav

Sven Ørnø(forfatter)
Genre og formroman, eventyrlige fortællinger, landliv, samfundsskildringer
Originaludgave

2020


Beskrivelse


Oven på fortidens minder og sandstorme bor og lever det forvirrede ældre par Peder og Roselil nær landsbyen Vejby. Deres liv væves sammen med andre personer og skæbner i det lille Nordsjællandske samfund


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. maj. 2020

af

af

Michael Linde Larsen

d. 19. maj. 2020

Peder og Roselil (dem fra folkevisen) bor i en nordsjællandsk by, hvor deres drømmeverden møder en mere rationel nutid. En roman på flere planer, der med afsæt i en på overfladen realistisk verden, peger på mystiske sammenhænge og andre forståelser end de mest indlysende. For de litterære opdagelsesrejsende.

Handlingen er henlagt i og omkring byen Vejby i Nordsjælland. I området ligger landsbyen Torup, der for mange år siden blev tildækket af sandflugten. Skæbner fra fortiden trænger sig på, fx beretningen om tjenestefolkene Viggo og Emma og deres turbulente liv før og efter krigen. I nutiden passer den lokale læge sin døende far. Og hvad er der med det småskøre ældre par, Peder og Roselil, der ingen cpr-numre har. Præsten ved måske noget. Selv går Peder og Roselil mest op i blomstersprog, en mulig benådning og en tilbagekomst til hjemlandet. Historien er skrevet med afsæt i Sven Ørnøs skuespil Hr. Peder og Roselilfra 2002.

Romanen er skrevet i et letforståeligt sprog og mange afsnit fungerer fint. Men det kan være svært at finde en umiddelbar rød tråd gennem hele bogen. Der er et moderne eventyragtigt skær over handlingen med endimensionelle personer og uden dybe psykologiske forklaringer. Måske meningen er ingen mening, eller måske man selv skal finde en mening.

Med de mange spor og handlinger minder bogen lidt om Orkansæsonen og stilhedenaf Anne-Cathrine Riebnitzsky, dog ikke helt på det samme litterære niveau.Informationer og udgaver

2020

Bog

Sven Ørnø

Det Poetiske Bureau, 1. udgave