Bøger / faglitteratur

Forskellige mennesker? : regionale forskelle og kulturelle særtræk


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med Bjarne Stoklunds 75 års fødselsdag.

Hvad er forskellen på en fynbo og en sjællænder, og hvad kendetegner en dansker i forhold til en svensker? I denne bog forsøger kyndige fagfolk at indkredse, hvordan folk kan være forskellige fra landsdel til landsdel, og der gives flere bud på baggrundene for de faktiske forskelle.

Indhold

Bjarne Stoklund: Kulturgrænser og økotyper. Nils-Arvid Bringéus: Folkelig kultur och social struktur på svensk landsbygd. Levende egnsforskelle i det 20. århundrede : eksempler på byggeskik og havekultur i tre danske egne / af Peter Dragsbo & Helle Ravn. Peter Henningsen: Folkekarakter og godssystem : kvantitative perspektiver på danskernes regionale forskellighed i det 18. århundrede. Ellen Damgaard: Den vestjyske selvopfattelse : en kalejdoskopisk midtvejsrapport. Inge Adriansen: Hvad er - i øjeblikket - det særligt sønderjyske ved Sønderjylland? Kenneth Olwig: Skabte Henrik Rantzau Jyllands identitet? Michael Harbsmeier: Køn, nation og danskhed. Anders Linde-Laursen: Regional integration : processer og paradokser. Orvar Löfgren: "Se til venstre, der er en svensker" : identiteter över Öresundsbron. Palle Ove Christiansen: Slutord : hvordan ved de andre, at de er anderledes?


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. dec. 2003

af

af

Torben Wendelboe

d. 8. dec. 2003

Baggrunden for bogen er en temadag afholdt af Dansk Folkemindesamling i 2002, og den udgives som festskrift til dansk etnologis nestor, prof. emer. Bjarne Stoklund, som også selv er bidragyder. Spørgsmålet om national- og folkekarakterer blev med nazismens propaganda-misbrug svært at håndtere i årtierne derefter; men nu kan diskussionen atter foregå frodigt, dokumenterer denne bog. Er jyden virkelig stærk og sej, findes der en særlig vestjysk folkekarakter, hvad betyder de regionale forhold for befolkningens selvforståelse i Sønderjylland, og hvad sker der, når Øresundsbroen skaber nye relationsmuligheder i Ørestaden? Det er nogle af de spørgsmål, bogens artikler tager op og giver meget spændende bud på. Skabtes de danske egnskarakterer på baggrund af godssystemer i 16- og 1700-tallet? Eller er de lokale karaktertræk reaktioner på, at f.eks. jyden af andre har fået at vide, at han er stærk og sej og derfor arbejder på at blive det som idealbillede? Hvad er forskelle - og hvad er blot fordomme? I det moderne, multietniske samfund er denne debat og forskning blevet endnu vigtigere. Værket kan paralleliseres til Kulturens nationalisering, 1999, men burde egentlig få bredere bevågenhed med disse centrale problemstillinger.


Jyllands-posten

d. 2. jan. 2004

af

af

Lars Ole Knippel

d. 2. jan. 2004


Historie

2004, nr. 2

af

af

Jens E. Olesen

2004, nr. 2


Fortid og nutid

2005, h. 3

af

af

Signe Mellemgaard

2005, h. 3


Folk og kultur

2005

af

af

Lene Floris

2005