Bøger / faglitteratur

Forholdet mellem kirke og stat i Danmark : kirkeforfatningsforslagene i sidste halvdel af det 19. århundrede : de kirkepolitiske perspektiver


Beskrivelse


Forholdet mellem kirke og stat i Danmark præsenterer de mange kirkeforfatningsforslag i det 19. århundrede, der ikke ligefrem omhandlede den adskillelse af stat og kirke, som med jævne mellemrum diskuteres i nutiden. Det 19. århundredes kirkeforfatningsforslag indeholdt for de flestes vedkommende netop en skelnen mellem kirkens indre og ydre forhold, som kan være vigtig for nutidens løsning. Forslagene omhandlede bl.a. et landskirkeråd, som skulle varetage de indre forhold, mens stat og Rigsdag (Folketing) fortsat skulle have det afgørende ord i de ydre forhold. Forholdet mellem kirke og stat i Danmark er en fortsættelse af Religionstolerance og religionsfrihed. Forudsætninger og Grundloven i 1849, der udkom i 2009. Bogen præsenterer en tolkning af det 19. århundredes danske kirkehistorie i lyset af religionsfriheden inden for og uden for Folkekirken og på baggrund af de kirkepolitiske frihedskrav om et andet kirkeforfatningsgrundlag.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj 2011

af

af

Hans Michelsen

d. 3. maj 2011

I bogen præsenteres de mange kirkeforfatningsforslag i det 19. årh., der ikke ligefrem omfattede adskillelse af stat og kirke. Den vil bl.a. interessere læsere optaget af denne diskussion i nutidens Danmark.

Bogen diskuterer de mange kirkeforfatningsforslag. Der skelnedes mellem kirkens indre og ydre forhold, hvor de indre bl.a. skulle varetages af et landskirkeråd, mens Rigsdagen (nu folketinget) skulle varetage de ydre forhold. N.F.S. Grundtvig, D.G. Monrad og J.P. Mynster spiller blandt flere en fremtrædende rolle i bogen. Rasmussen giver sin tolkning af det 19. århundredes danske kirkehistorie i lyset af religionsfriheden indenfor og udenfor folkekirken og på baggrund af de kirkepolitiske frihedskrav om et andet grundlag for kirkeforfatningen. Bogen afsluttes med et biografisk afsnit, materiale til studiekredse og undervisning samt en oversigt over relevant litteratur. Jens Rasmussen er hospitalspræst og kirkehistoriker.

Bogen er en fortsættelse af Rasmussens Religionstolerance og religionsfrihed : forudsætninger og Grundloven i 1849, 2009. Der er andre bøger af Ramussen om lignende emner bl.a. En brydningstid : kirkelige holdninger i guldalderperioden, 2002.

I denne velskrevne, dybtgående og omfattende skildring af forholdene i det 19. århundredes sidste halvdel om ordningen af kirkens forhold bliver læseren meget klogere på, hvorfor kirkeforfatningsspørgsmålet ikke er blevet løst ved lov (Grundlovens § 80).


Jyllands-posten

d. 16. juli 2011

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 16. juli 2011


Kristeligt dagblad

d. 5. jan. 2012

af

af

Jes Fabricius Møller

d. 5. jan. 2012


Præsteforeningens blad

Årg. 102, nr. 9 (2012)

af

af

Michael Rønne Rasmussen

Årg. 102, nr. 9 (2012)


Religion

2011, nr. 4

af

af

Otto Rühl

2011, nr. 4