Gå til indholdFordi du fortjener det : fra feminisme til favorisme


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

278 sider

Udgivet

2013

genre/form

bibliografiOriginaludgave

2013


Beskrivelse


Forfatteren gør op med kønskvotering og den fare han ser som favorisering med udgangspunkt i køn, fremfor rekruttering til ledelses- og bestyrelsesposter med udgangspunkt i lige konkurrence, erfaring og kvalifikationer


Anmeldelser (9)


18. apr. 2013

Debatbogen om lige kønsrepræsentation kan anvendes i undervisningen fra gymnasiet og opefter. Den er for politikere, journalister, meningsdannere, og for alle der følger med i den aktuelle debat om kvindernes ligestilling i samfundet.

Bogen baserer sig på 30 års erfaringer med kønspolitik og kønsforskning. Hans Bonde er dr. phil. i historie og er kendt fra bøger og foredrag om køn og kropskultur. Hans tese er at der er sket et skred i kampen om kvindens rettigheder, idet det handler om at opnå særlige privilegier for kvinderne. Han kalder fænomenet for "favorisme", og det skader det demokratiske samfund. Et eksempel er fx debatten om kønskvoter i bestyrelser. Risikoen er at kvinder ikke bliver valgt som de bedste, men fordi de er kvinder. Ud fra et stort kildemateriale har han analyseret en række områder som fx politik, kultur, erhverv og sport, hvor han påpeger, at køn går forud for kvalifikationer. Et afsnit er viet de kvindelige magtforhold: svaghedsmagt, godhedsmagt, skammermagt og kollektiv skam. Det hele er dokumenteret med mange citater og eksempler.

Patteprinsen og de skinhellige drager, 2012, har andre synspunkter på det samme. Børn, løgn og kvinder, 2001, er også et opgør med ligestillingen. Den dag, jeg opdagede, jeg var undertrykt, 2009, giver ligestillingen et spark.

Den velskrevne og veldokumenterede bog udfordrer den aktuelle debat med nye vinkler på kønsrepræsentation, men det handler mest om elitens kvinder, og mediernes rolle er fraværende.

Lektørudtalelse

Af

Anny Skov Madsen

Højskolebladet

Af

Svend Thorhauge

Årg. 138, aug. (2013)

Jyllands-posten

Af

Lone Nørgaard

d. 20. apr. 2013

Politiken

d. 20. apr. 2013

Information

Af

Anders Haahr Rasmussen

d. 19. apr. 2013

Kristeligt dagblad

Af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 6. maj. 2013

Sygeplejersken

Af

Karen Ellen Spannow

Årg. 113, nr. 8 (2013)

Weekendavisen

Af

Frederik Stjernfelt

d. 25. apr. 2013

Danske kommuner

Af

Tina González-Schelbeck

Årg. 44, nr. 21 (2013)


Informationer og udgaver

Bog

2013

Ebog

2013