Bøger / faglitteratur

Forbandede sunddom


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Gennemgår en række kritiske perspektiver på sundhedsbølgen, på forebyggelsestanken, på idealet om sundhedsfremme, og på hvilken rolle hensyn til sundhed egentlig bør spille personligt, socialt og politisk.

Indhold

Den somatiske etik og den somatiske etiks imperativ ; Sundhed, statusjagt og anerkendelse ; Den somatiske etiks paradokser og skadesvirkninger ; Sundhed og det gode : er det sunde liv det gode liv? ; Ansvar for eget helbred? ; Sundhed og ulighed ; Naturlighedsparadigmet og den somatiske etik ; Adskillelsen mellem det private og det offentlige ; Hvad skylder vi hinanden


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2015

af

af

Jytte Bræmer

d. 8. okt. 2015

Et debatindlæg, der er tænkt som et modspil til tidens besættelse af sundhed. For alle, der interesserer sig for tidens herskende paradigmer.

Forfatteren, der er lektor og og Ph.D. i anvendt filosofi, analyserer det, han kalder "den somatiske etiks imperativ". Medierne og politikerne er grotesk besatte af sundhed, og vi er som individer dømt til at stå til ansvar overfor et abstrakt fællesskab, der pålægger individet større og større krav for at være med. Han reflekterer ud fra et filosofisk udgangspunkt over det faktum, at vi i Danmark aldrig har levet længere og har haft flere raske leveår. Der hersker en moralfilosofi, der har nedbrudt barrieren mellem den personlige præference og de offentlige krav.

Det er et provokerende og personligt engageret indlæg mod hele sundhedsparadigmet, og han problematiserer begrebet "det gode liv". Det er et ætsende angreb på nogle af de sandheder, der er blevet internaliseret i os alle gennem tiden, så der efterhånden ikke er nogen, der stiller spørgsmål. Han inddrager politiske beslutninger og mange konkrete eksempler fra hverdagslivet, og han holder således et spejl op for de fleste. Et glimrende eksempel på anvendt filosofi, når det er bedst. Letlæst og tankevækkende.

Minder en del om den meget omtalte Stå fast, der også problematiserer tidens megatrends, blot har bogen her fokus på sundhedsdebatten.


Litteratursiden.dk [online]

d. 8. feb. 2016

af

af

Anne Elisabeth Bæklund

d. 8. feb. 2016


Politiken

d. 25. okt. 2015

af

af

Christian Graugaard

d. 25. okt. 2015