Gå til indholdForbandede ære


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

176 sider

Udgivet

2002

Originaludgave

2000


Beskrivelse


Nadijes familie er indvandret til Danmark fra Makedonien. Som 17-årig flygter hun hjemmefra på grund af en voldelig far. Hun må skjule sig, da hendes muslimske familie måske vil dræbe hende for at redde deres ære


Anmeldelser (4)


19. apr. 2001

I 1996 havde et dansk formiddagsblad en kampagne for at få en 17-årig indvandrerpige hjem fra et ufrivilligt ophold i Makedonien. Pigen blev tvunget til en abort i 6. måned. Ved bladets mellemkomst lykkedes det pigen at flygte tilbage til Danmark og sin danske kæreste. Nu har hun fortalt sin historie til Aase Kirkegaard. Det er en grusom fortælling om en voldelig far og en utilstrækkelig mor der lever i traditioner fra hjemlandet. Traditioner som moderen tror stadig eksisterer, men som i hjemlandet er forladte. Bogen skildrer pigens langsomme beslutning om at gøre oprør og forlade de daglige bank. Den skildrer også pigens sorg over den mistede familie og hendes angst for igen at blive offer for familiens æresfølelse. Angsten spiller så stor en rolle at hun selv med den nye identitet har svært ved at klare dagligdagen. Bogen er et vægtigt dokument i udlændingedebatten og et angreb på et system der i misforstået tolerance undlader at gribe ind, skønt det er tydeligt, at et barn mishandles. Bogen ville have vundet ved en stramning. Nogle af passagerne især i begyndelsen er meget lange og uden variation i spændingen. Kun hovedpersonen står klart. Beretningen kan bruges som debatgrundlag i 8.-10. kl. eller som frilæsningsbog.

Lektørudtalelse

Af

Lis Mikkelsen (skole)

19. apr. 2001

Nadije Osmani har fortalt hele sin livshistorie til Aase Kirkegaard, og sammen har de fået denne velskrevne og lettilgængelige bog ud af historien. Til trods for, at der er indsat mange dagbogscitater, tilbageblik, sagsakter m.m. opfattes fortællingen som sammenhængende og vedkommende. Nadijes familie indvandrede til Danmark fra Makedonien, da hun var ca. fem år. Som 17-årig flygtede hun hjemmefra på grund af en voldelig far. I dag bor hun sammen med sin danske kæreste og deres to børn. Hendes muslimske familie har brugt alle midler - f.eks. bortførelse - for at få hende tilbage. Nu frygter hun, at de vil myrde hende for at bevare familiens ære. Læserne får således indblik i, hvad æresbegrebet betyder i flere muslimske familier. Samtidig gives et kort indblik i livet i Makedonien, dels som Nadije husker landet fra sin tidligste barndom - dels gennem hendes oplevelser i de 39 dage, hvor hun tvinges til ophold i landet på grund af familiens bortførelse af hende. Det er en gribende fortælling, der vil kunne læses af unge fra ca. 14 år , men også vil blive efterspurgt af den store læserskare i alle aldersgrupper, som læser serien Virkelighedens verden.

Lektørudtalelse

Af

Inger Aarup-Kristensen

Folkeskolen

Af

Annette Westrup

Årg. 118, nr. 28/29 (2001)

Weekendavisen

Af

Anne Knudsen

2001-04-27


Informationer og udgaver

Bog

2002