Bøger / faglitteratur / erindringer

Folket med de trætte okser (Gawesti) : en fortælling om rødder og ruter


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Den tyrkiske indvandrer Mahmut Erdems (f. 1949), der er af kurdisk afstamning, kommer i 1969 til Danmark som fremmedarbejder, hvor han hurtigt får en central rolle i det danske indvandrerarbejde. Han giver et billede af sit liv som indvandrer fra 1970 til i dag, samtidig giver han gennem sin slægts historie et billede af kurdernes vandring og historie.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. jan. 2009

af

af

Jytte Bræmer

d. 29. jan. 2009

En personlig indgang til indvandrerproblematikken. Den vil formodentlig finde sin målgruppe blandt folk, der beskæftiger sig professionelt med kulturmøder.

Mahmut Erdem, der kom til Danmark i 1969, formidler gennem sin egen og sin slægts historie kurdernes skæbne op gennem historien. Han har et årelangt professionelt venskab med Ole Hammer, der gennem mange år har arbejdet med indvandrerområdet i hhv. Mellemfolkeligt Samvirke, Dansk Flygtningehjælp og INDSAM, og det er ham, der fortæller Mahmuts historie. Bogen, der er fortalt i 3. person er et kludetæppe. Der er kapitler om Mahmuts forfædres skæbner, hans eget liv i Tyrkiet og Danmark, Tyrkiets historie, det kurdiske folks skæbne. Den er springende, og det er lidt svært at følge den røde tråd. De personlige historier er krydret med faktabokse rundt om i teksten, der indeholder fakta om vidt forskelige ting som fx kurdernes historie, vilkår for indvandreres stemmeret, talmateriale om indvandrersituationen osv. En bog, der tilgår emnet fra den personlige og følelsesmæssige vinkel, men som ville have vundet meget gennem en mere stram redigering.

Der er kommet flere biografiske bøger om problematikken, fx Rushy Rashids bog Bag sløret, 2003, ligesom der i 1990'erne udkom en del om tyrkiske indvandreres skæbner fx Erdem: Fremmed for altid, 1994.

En personlig historie om en tyrkisk indvandrer, der kom til Danmark i 1960'erne, der udover hans egen skæbne også fortæller om det kurdiske folks vilkår gennem historien.



Informationer og udgaver