Bøger / faglitteratur

Folkesundhed : perspektiver på dansk samfundsmedicin


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. jan. 2012

af

af

Katja Larsen

d. 26. jan. 2012

Folkesundhed kan med fordel læses af alle, der arbejder med befolkningens velvære.

Folkesundhed består af artikler der tilsammen ser på dansk samfundsmedicins historie fra 1950 og frem. Generelt er artiklerne kritiske overfor KRAM konceptet, Kost, Rygning, Alkohol, Motion, hvor den enkelte selv bærer ansvaret for en usund livsstil. Pointen i bogen er, at faktorer som bolig, arbejdsforhold og social interaktion spiller ind og at der skal ses på mere end blot den enkeltes livsstil. Sund By indsatsen i Horsens 1987 og frem samt den sundhedsfremmende indsats i Ringkøbing Amt 1960-1991 fremhæves i bogen. Folkesundhed er artikler skrevet på et højt fagligt niveau til især fagfolk og studerende.

Der findes meget litteratur om folkesundhed, hvor fokus ligger på den enkeltes livsstil og hvad den enkelte selv kan gøre. Folkesundhed har derfor sin berettigelse, idet der bydes ind med et kritisk blik på nutidens udbredte sundhedspolitik, KRAM.

Folkesundhed fortæller om hvordan begrebet samfundsmedicin opstod i 1950'erne. Især berettes der om den sundhedsfremmende indsats i Ringkøbing Amt 1960-1991 og Sund By-indsatsen i Horsens 1987 og frem. Alt i alt er artiklerne kritiske overfor den i dag udbredte samfundspolitik, KRAM, hvor et sundt liv er bundet op på den enkeltes livsstil og også den enkeltes ansvar.


Sygeplejersken

Årg. 112, nr. 2 (2012)

af

af

Marianne Mahler

Årg. 112, nr. 2 (2012)



Informationer og udgaver