Gå til indholdFør sol går ned : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

246 sider

Udgivet

2018

genre/form

romanOriginaludgave

2018


Beskrivelse


På et bagtæppe af skelsættende begivenheder i det 20. århundredes europæiske historie, bl.a. skueprocesserne i Moskva, antisemitismens fremmarch, hungersnød og Berlinmurens fald, fortælles fire forskellige versioner af en kvindes mulige liv


Anmeldelser (7)


15. feb. 2018

Tankevækkende og indsigtsfuld skæbneroman, der fortæller fire mulige versioner af en kvindes liv i det 20. århundrede. For trænede læsere af nyere litteratur.

Jenny Erpenbecks roman udkom i Tyskland i 2012 og handler om, hvordan en kvindes liv kunne have formet sig, hvis ikke hun var død som spædbarn. Den udfolder fire forskellige versioner, hvor vi bl.a. følger kvinden som forelsket 18-årig i Wien i 1919; som 37-årig, hvor hun lever sammen med sin mand under skueprocesserne i Moskva; som højt anerkendt forfatter i Øst-Berlin i 1962. Romanens sidste fortælling udspiller sig omkring Berlinmurens fald i 1989, hvor kvinden som 90-årig lever på et plejehjem i Berlin. J.E. har bl.a. også udgivet Hjemsøgelse


, hvor et hus er rammen om en forskellige menneskeskæbnerJenny Erpenbecks roman udkom i Tyskland i 2012 og handler om, hvordan en kvindes liv kunne have formet sig, hvis ikke hun var død som spædbarn. Den udfolder fire forskellige versioner, hvor vi bl.a. følger kvinden som forelsket 18-årig i Wien i 1919; som 37-årig, hvor hun lever sammen med sin mand under skueprocesserne i Moskva; som højt anerkendt forfatter i Øst-Berlin i 1962. Romanens sidste fortælling udspiller sig omkring Berlinmurens fald i 1989, hvor kvinden som 90-årig lever på et plejehjem i Berlin. J.E. har bl.a. også udgivet Hjemsøgelse, hvor et hus er rammen om en forskellige menneskeskæbner.

Vellykket hvad-nu-hvis-roman, der, på et bagtæppe af det 20.århundredes europæiske historie, skildrer skæbnens vilkårlighed og livets skrøbelighed. Det er stor romankunst, når Erpenbeck skifter perspektiv og tilpasser tempo og tone til begivenhederne i de forskellige versioner, men det kræver også en god læser.

Paul Auster bruger i 4 3 2 1


Går, gik, gået


, samme greb, når han fortæller fire versioner af Archie Fergusons liv. Erpenbeck beviste med sin bestsellerroman om flygtningekrisen, Går, gik, gået (2016), at hun også tilhører den nye generation af politisk bevidste forfattere i Tyskland, hvor hun kan sammenlignes med andre markante stemmer, fx Judith Hermann og Julie ZehPaul Auster bruger i 4 3 2 1, samme greb, når han fortæller fire versioner af Archie Fergusons liv. Erpenbeck beviste med sin bestsellerroman om flygtningekrisen, (2016), at hun også tilhører den nye generation af politisk bevidste forfattere i Tyskland, hvor hun kan sammenlignes med andre markante stemmer, fx Judith Hermann og Julie ZehPaul Auster bruger i 4 3 2 1, samme greb, når han fortæller fire versioner af Archie Fergusons liv. Erpenbeck beviste med sin bestsellerroman om flygtningekrisen, Går, gik, gået (2016), at hun også tilhører den nye generation af politisk bevidste forfattere i Tyskland, hvor hun kan sammenlignes med andre markante stemmer, fx Judith Hermann og Julie Zeh.

Lektørudtalelse

Af

Thomas Ry Andersen

Litteratursiden.dk [online]

Af

Anne Grete Jacobsen

2018-04-04

Politiken

Af

Christian Johannes Idskov

d. 31. mar. 2018

Jyllands-posten

Af

Mikael Busch

d. 25. mar. 2018

Information

Af

Thomas Thurah

d. 23. mar. 2018

Weekendavisen

Af

Jørgen Herman Monrad

d. 28. mar. 2018

Standart

Af

Tore Rye Andersen

Årg. 32 nr. 2 (2018


Informationer og udgaver

Bog

2018

Ebog

2018