Bøger / faglitteratur til børn

FN som fredsskaber : FN's nye rolle i verden


Beskrivelse


På baggrund af en kort redegørelse for FN pagtens kollektive sikkerhedssystem samt organisationens rolle under krigen i den Persiske Golf analyseres verdensorganisationens fremtidige muligheder for at øve indflydelse på bilæggelse af konflikter i verden.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. dec. 2018

Efter en gennemgang af FNs organisatoriske opbygning beskriver hovedparten af bogens FNs forskellige fredsbevarende missioner fra 1948 og helt til i dag i det tidligere Jugoslavien. Derafsluttes med kapitler om, hvem der kan gør FN-tjeneste og om FNs rolle i fremtiden. Den saglige tekst veksler med enkelte case-stories, der ikke specielt letter tilegnelsen af bogen, men som giveret aspekt af hverdagen i FN-tjeneste. Det kræver en interesseret læser fra ca. 13 år, der følger lidt med i den politiske udvikling i verden, at komme igennem bogen. Det lidt kedelige lay-out medflere sort/hvide illustrationer af vekslende kvalitet indbyder ikke umiddelbart til fritidslæsning. Kim Garvals FN-familien fra 1988 for omtrent samme aldersgruppe har ikke så meget med om deenkelte fredsmissioner.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 18. dec. 2018

Det er ikke mange skolebiblioteksreievante bøger om FNs arbejde, som udkommer i disse år - sidst Kim Garvals FN-familien fra 1988. FNs fredsbevarende arbejde fylder meget i nyhedsmediernesstofvalg for tiden, så en samlet fremstilling om emnet kan næppe være mere aktuel. Bogen er bygget op efter den amerikanske model med en personlig beretning som indgang og så kommer det egentligesagstof: sådan virker FN, fredsmissioner 1948-92, aktioner med dansk deltagelse, ønskerne om en ny verdensorden og endelig en dansk vinkling igen på hvem, som kan gøre FN-tjeneste. Som indgangfindes en udmærket indholdsfortegnelse og et stikordsregister. Teksten er sat i en spalte med billedtekster i den brede margin og støttet af mange sort/hvide fotos. Sproget er ikke specieltvanskeligt, sammensatte ord er delt, men emnet i sig selv, de mange informationer, springene i tid og sted og de fremmedartede navne gør alligevel bogen vanskelig at anvende for eleverne ifolkeskolens ældste klasser. Den vilderfor bedst kunne anvendes som basis for en lærerstyret klasseundervisning eller som opslagsbog, når der skal bruges konkrete oplysninger.


Geografisk orientering

Årg. 23, nr. 6 (1993)

af

af

Kristian Graversgaard

Årg. 23, nr. 6 (1993)


Tidens skole

1993, nr. 7

af

af

Karsten S. Møller

1993, nr. 7


Historie & samtid

Årg. 32, nr. 4 (1993)

af

af

Marianne Poulsen

Årg. 32, nr. 4 (1993)