Bøger / skønlitteratur / roman

Flintesønnerne


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
198 sider
Udgivet
2017
Ophav
Genre og form
roman, slægtsromaner, romaner

Beskrivelse


Jesper Povlsens tvillingesønner udfrier efter mange genvordigheder deres slægtsgård, Flintegården, af den forbandelse af død og ulykke, der har hvilet over den.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Anna Elise Møldrup

d. 19. dec. 2018

Tidl. udg. 1956, samt filmatiseret. Flintesønnerne er tvillingebrødre, produkt af ægteskab mellem en driftig karl, der satte al Flintegårdens uhyggelige forbandelser til side for at gifte sig med den nærmest diabolske datter, altså bare for at få gården. Datteren dør heldigvis i barselseng og den sataniske far får et passende endeligt. Drengene vokser op i smuk broderkærlighed, men forelsker sig desværre i samme pige, som vælger den ene, men kaster sig i armene på den anden, mens den første er indkaldt. Hjemkommen er han i momentan sindsforvirring ved at dræbe broderen, men efter overstået hjernebetændelse drager han til Amerika, hvor han grundlægger en nybyggermineby og kommer styrtende hjem i sidste øjeblik til at redde slægtsgården, som broderen har sat over styr; heldigvis er der en sød pige ledig i omegnen, så alt ender, som det skal hos M. K. Min belæsthed i forfatterskabet tvinger mig til at sige, at denne er lovlig tyndbenet og lumsk kedelig, men sig det til en M.K.-fan! Husk bare at pleje- og alderdomshjemsbeboere ikke automatisk er M. K.-læsere; man kan godt vente, til de selv spørger efter ham.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. apr. 1998

af

af

Annemette Sørensen

d. 27. apr. 1998

Gamle Korch relanceres i en ny forlagsserie med foreløbig 4 titler og flere på vej. En meget indbydende udgivelse i et rart format med et tydeligt, læsevenligt tryk og et flot, moderne omslag. Romanen hører til blandt Korchs tidlige, udkom opr. i en bogklub for landbefolkningen og regnes ikke blandt hans bedste. Den er da heller ikke særlig dybtgående og visse begivenheder sker vældig hurtigt og uargumenteret. Det er en enkel, dramatisk og medrivende slægtsroman om Jeppe, der gifter sig til Flintegården, som en skæbnetung forbandelse hviler på. Hidtil har alle på gården været ramt af vanvid og ulyksalighed, men Jeppes sønner er forudbestemt til at bryde det onde mønster. Inden det lykkes, må vi følge brødrene igennem kærlighedsforviklinger, jalousi, kampen mod en ond sagfører for at beholde gården osv. Korch skildrer en svunden tid, gode idealer og rummer - trods mange år på bagen, klicheer og postulater - stadig både friskhed og charme. Han læses overvejende af de ældre, mens de unge nøjes med at se de gamle film. Lars von Triers filmplaner vil aktualisere forfatterskabet, og med det nye layout er Korch parat til fremtiden. Forresten er der en god efterskrift af Carsten Berthelsen.