Gå til indholdFlammen og Citronen : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

316 sider

Udgivet

2008

genre/form

roman,

spændingOriginaludgave

2008


Beskrivelse


I 1944 udfører den 23-årige Flammen stikkerlikvideringer sammen med sin ti år ældre makker, Citronen


Anmeldelser (2)


1. jan. 1970

Ole Chr. Madsens film Flammen & Citronen har skabt ny interesse for modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig. Bogen, som lægger sig tæt på filmen, er skrevet som ren spændingsbog for både unge og voksne.

Holbek Jensens bog er baseret på manuskriptet til filmen og for en stor del næsten identisk i både handling, fortællemåde og billedsprog. Historien bygger så vidt muligt på faktuel viden fra sagsakter, dokumenter og mundtlig overlevering, men bekender sig som fiktion. Tidsrammen er ca. 1/2 år, fra foråret til oktober i 1944. Hovedpersonen Flammen, 23 år, udfører sammen med sin 10 år ældre makker, Citronen, stikkerlikvideringer. Med en næsten dokumentarisk knaphed fortælles om et liv med umenneskelig pres, nødvendig kynisme og ubetinget idealisme i et liv, som styres af andre. Med "hvem er til at stole på", som det evige og meget reelle dilemma. Bogens dilemma er, at den forsøger at adoptere filmens sprog, i ord tæt på klicheerne, og ikke skaber sit eget. De to mænds livsopgave svarer på sin vis godt til den meget stiliserede personbeskrivelse, men spændingen forbliver udvendig, ligesom man som læser distanceres til deres skæbne.

MHJ har tidligere skrevet filmromanen Pusher.

Der er enkelte afsnit i bogen, bl.a om Citronen, som filmen ikke har med. Ellers er de to fortællinger næsten identiske. Trods MHJs forsøg på et filmisk billed- og stemningsskabende sprog, bliver historien om de to modstandsfolk aldrig for alvor vedkommende og mere rå end spændende i bogform.

Lektørudtalelse

Af

Lene Kristiansen

Politiken

Af

Hans Hertel

d. 9. apr. 2008


Informationer og udgaver

Bog

2008

Punktskrift

2008

Ebog

2008

Lydbog (net)

2008