Bøger / faglitteratur til børn / håndbøger

Fisk i farver


Beskrivelse


Praktisk håndbog til mere end 230 hav- og ferskvandsfisk fra Danmark og resten af Nordeuropa. Omfatter alle danske gydefisk og et stort udvalg af de arter, som i perioder gæster vore farvande.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. juni 2004

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 23. juni 2004

Måske ikke den ultimative bog om fisk, men i hvert fald meget anvendelig for alle - lystfiskere som alment naturinteresserede - der ønsker grundig, velstruktureret og samtidig relativ letlæst information. Der er først og fremmest tale om alle danske gydefisk, men også fersk- og saltvandsfisk fra det nordeuropæiske område, ja fra resten af Europa og tilstødende farvande, er beskrevet. 85 familier og ca. 230 arter bliver beskrevet i artikler, som alle er bygget op på samme måde: navn, latinsk betegnelse, særlige karakteristika, beskrivelse, størrelse, udbredelse, biologi og fiskeri. Dertil et lillebitte kort, som viser udbredelse. Der er et glimrende afsnit på knap 20 sider med en generel beskrivelse af fisk og deres liv samt kommentarer til udbredelseskortene og systematikken. Endelig er der en let anvendelig 7 siders bestemmelsesnøgle til fiskefamilierne, små faktakasser undervejs med nyttige oplysninger, en glimrende ordforklaring og et grundigt register. Alle illustrationer er meget vellykkede, naturtro som de er. Der er tale om nytegnede, farvelagte akvareller, undertiden udbygget med detaljer eller visende artsvariationer. En pendant til den foreliggende bog er Gads håndbog om fisk (2003/24), som er af nogenlunde samme omfang.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Møller

d. 18. dec. 2018

Politikens Fisk i Farver udkom i syv udgaver, den sidste i 1975. Herværende bog er ikke en ny udgave, men en helt ny bog, blot med samme titel, idet det hele er nyskrevet og -tegnet. Derindledes med afsnit om fiskenes generelle levevis. Derefter en zoologisk bestemmelsesnøgle, hvor man trin for trin, ved vurdering af kropsdetaljer hos en foreliggende fisk, kan bestemme sig fremtil arten. Derefter bogens hoveddel, som er en gennemgang af ca. 200 fiskearter fra både fersk- og saltvand, som forekommer i Skandinavien, De baltiske Lande, Polen, Nordtyskland, Storbritannien ogde tilstødende havområder. Alle almindeligt, og en hel del sjældent forekommende arter i Danmark er medtaget. Hver fisk vises på en tydelig og tillige nydelig farvetegning. Dertil er der et kortmed fiskens udbredelsesområde. Artens beskrivelse er konsekvent og overskueligt delt op i dens kendetegn, størrelse, udbredelse, levevis og dens værdi som spise- og sportsfisk. De fleste læsere vilsikkert artsbestemme vedhjælp af tegningerne, men i vanskelige tilfælde kan man bruge den zoologiske nøgle forrest i bogen. Til sidst er der en liste med ordforklaringer, litteraturhenvisninger ogartsregister. Bogens nærmeste konkurrent i dækning af emnet er to-bindsværket af B.J. Muus, der hedder Havfisk og Europas Ferskvandsfisk. De har alderen imod sig, idet de sidst udkom i nye udgaverfor ca. 10 år siden, men til gengæld indeholder lidt flere illustrerede arter, idet også Sydeuropas fiskefauna er medtaget.


Dansk fiskeri tidende

Årg. 108, nr. 40 (1990)

af

Årg. 108, nr. 40 (1990)