Bøger / faglitteratur

Filosofiske undersøgelser om den menneskelige friheds væsen og de dermed sammenhængende genstande


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
143 sider
Udgivet
2013
Ophav

Beskrivelse


F. W. J. Schellings frihedsskrift – eller "Filosofiske undersøgelser om den menneskelige friheds væsen og de dermed sammenhængende genstande", som er bogens originale titel – er et af hovedværkerne i den tyske idealisme. Bogen blev udgivet for første gang i 1809, og har haft en betydelig indflydelse på mange filosofiske retninger helt frem til i dag, som bl.a. den slovenske skole og den spekulative realisme. Schelling forsøger i Frihedsskriftet at forene den menneskelige frihed og fornuftens system. For at gøre dette, undersøger han forholdet mellem Gud og det i Gud, som ikke er Gud selv – en på tiden kompleks og nyskabende undersøgelse. Dette sætter han i forhold til den måde, som det udspiller sig i mennesket og dets frihed. I nærværende udgave findes ikke bare Frihedsskriftet, men også fortalen til "F.W.J. Schelling’s philosophische Schriften." Erster Band, Landschut 1809, hvor "Filosofiske undersøgelser om den menneskelige friheds væsen og de dermed sammenhængende genstande" optræder første gang.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. juli 2013

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 16. juli 2013

Til læsere med en interesse for frihedsbegrebet og indsigt og erfaring med filosofi på et svært tilgængeligt niveau.

Schelling blev født i Sydtyskland 1775 og døde i 1854. Han blev en af de toneangivende skikkelser inden for den tyske idealisme, en filosofisk retning med rødder i Kants filosofi. Skriftet, som også er kendt under titlen "Frihedsskriftet" udkom oprindeligt i 1809 og er et af hovedværkerne inden for denne filosofiske retning. Det omhandler forholdet mellem system og frihed - og natur og ånd og sammenhængende hermed om det ondes eksistens. Både Grundtvig og Kierkegaard var under indflydelse af hans tanker. Bogen rummer en længere introduktion ved lektorerne Anders Moe Rasmussen og Steen Brock, Århus Universitet.

Frihedsskriftet udkom første gang på dansk i 1995 under titlen Om den menneskelige friheds væsen. Den væsentligste ændring er, at fortalen til værket "Philosophische Schriften", 1809 er medtaget i den nye udgave.

En genudgivelse af filosoffen Friedrich Schellings hovedværk inden for den tyske idealisme om frihedens væsen og det ondes eksistens.


Information

d. 24. aug. 2013

af

af

David Budtz Pedersen

d. 24. aug. 2013